Všude dobře. Tak proč být doma? Hledejte domov pro potomka


Oscarový režisér Sam Mendes znovu zabrousil do jiné žánrové oblasti než doposud a rozšířil svoji filmografii o další kvalitní kus. Tentokrát natočil komediální roadmovie Všude dobře, proč být doma, která zároveň pobaví i rozesmutní, ale hlavně ve vás dokáže rozhostit zvláštní klid a pohodu.

Sam Mendes proslul svojí zálibou v objevování nových filmových žánrů a ani v případě nového snímku Všude dobře, proč být doma nezůstal u již osvědčené škatulky. Po oscarovém dramatu Americká krása, krimi thrilleru Road to Perdition, válečném dramatu Mariňák a loňském romantickém dramatu Nouzový východ se vrhl na dosud nevyzkoušený žánr komedie. Scénář k filmu Všude dobře, proč být doma stvořili spisovatelé Vendela Vida a Dave Eggers. Manželská dvojice odvedla na svém scénáristickém debutu velký kus práce, zvláště dialogy mile překvapí nenásilnou důvtipností a bezprostředností.

Cesta hledání napříč Spojenými státy a Kanadou
Burt (John Krasinski) a Verona (Maya Rudolph) tvoří vyrovnaný milující se pár, který se připravuje na brzké rodičovství. Když náhle zjistí, že je už nic nedrží v nehostinném kraji bez přátel a rodiny, rozhodnou se hledat lepší místo pro život a výchovu svého potomka. Tak začíná jejich cesta napříč Spojenými státy a Kanadou, během které navštíví své dávné známé i rodinné příslušníky, hledajíce svůj vlastní domov. Přestože se jedná o roadmovie a ústřední dvojice je neustále na cestách, snímek plyne v příjemně pomalém tempu.

Podívejte se na trailer filmu Všude dobře, proč být doma

http://www.youtube.com/watch?v=4mpLvUY8TUE

Ve formálně střízlivém filmu se Mendes obešel bez slavných hereckých hvězd v hlavních rolích i velkého rozpočtu a natočil tzv. indie film (independant film, tj. nezávislý na velkých hollywoodských studiích). Neviditelná kamera zachycuje lyrické obrazy arizonské krajiny plné kaktusů nebo východ slunce… Ani poměrně dlouhé nedějové sekvence s minimem dialogů (jako kouzelně nasnímané prozkoumávání domu v závěru filmu) nenudí; jsou plné dojmů a citů, stejně jako Burt a Verona. Komično založené na chytrém slovním humoru střídají dramatické chvíle i běžné úvahy nad významem rodiny, manželství a rodičovství, a to vše podtrhuje dobře zvolená a podmanivá hudba Alexi Murdocha.

Všude dobře, proč být doma (Away We Go)
USA / VB 2009, 97 minut, české titulky, přístupný od 12 let
Režie: Sam Mendes
Hrají: John Krasinski, Maya Rudolph, Jeff Daniels, Maggie Gyllenhaal, Cheryl Hines a další
Premiéra v ČR: 30. července 2009