Vtipný Návrh s nahou Sandrou Bullock zabíjí patos v závěru


Ruku na srdce, kdo jde do kina na romantickou komedii a očekává velký intelektuální zážitek? Správná rom-com má prostě a jednoduše bavit, a tuto ambici nový film Návrh se Sandrou Bullock a Ryanem Reynoldsem splňuje. Velká škoda, že celkem solidní a vtipnou podívanou zakončila režisérka Anne Fletcher tak neoriginálně a pateticky.

On a ona se na začátku nesnášejí, ale jistá překážka je svede dohromady, a tak zjišťují, že přes všechen počáteční odpor k sobě něco cítí. Po sblížení se ovšem vyskytne další zádrhel, následuje obvyklá honička na letiště a závěrečná scéna s polibkem na veřejnosti, kterému všichni přihlížející svorně zatleskají…

Hlavní hrdinové v opačném gardu
To je obvyklé a lehce předvídatelné dějové schéma velké většiny romantických komedií, ale ve filmu Návrh ho přeci jen opepřila trocha originality. Hlavní hrdinové mají oproti většině rom-coms tak trochu obrácené genderové role. Ošklivým káčátkem je Ryan Reynolds v roli mladého a servilního Andrewa, kterého šikanuje jeho úspěšná a obávaná šéfová Margaret v podání Sandry Bullock. Z Andrewa se ale s nečekaným vývojem situace vyklube sebevědomá, šarmantní (a velmi bohatá) labuť, zatímco Margaret si začíná uvědomovat, že kariéra není všechno a že jí v životě chybí rodina a láska.  

Nahota Sandře Bullock neuškodí
Režisérce Anne Fletcher se podařilo překonat své dva nepříliš vstřícně přijaté filmy Let´s Dance a 27 šatů. Natočila milou a vtipnou komedii, ke které napsal scénář debutující Peter Chiarelli, jenž se dosud věnoval filmové produkci. Scéna s orlem, psíkem a mobilem rozesměje snad i nejzarputilejšího odpůrce tohoto žánru, a nutno podotknout, že scéna s nahou Margaret pětačtyřicátnici Sandře Bullock v očích obdivovatelů vůbec neuškodí, ba naopak. Návrh je vlastně jednou z těch lepších rom-coms, ve kterých si tato herečka zahrála (a že jich má na kontě desítky). Při výběru rolí totiž nemívá zrovna šťastnou ruku. Proč se ale Hollywood vyžívá v tak patetických koncích, to zůstává nám Středoevropanům záhadou. Člověk má nutkání odejít před koncem, aby mu dojem z filmu nezkazil hromadný potlesk náhodně přihlížejících postav, které roní slzy nad dojemným happyendovým proslovem a nad usmířením, stvrzeným polibkem.

Podívejte se na trailer filmu

http://www.youtube.com/watch?v=kPgZcW8MCaA

Návrh (The Proposal)
USA 2009, 108 minut, české titulky
Režie: Anne Fletcher
Hrají: Sandra Bullock, Ryan Reynolds, Betty White, Craig T. Nelson a další
Premiéra v ČR: 27. srpna 2009