Významy vězeňských tetování v Rusku, Japonsku a Francii: Co označuje koza, pavučina nebo tečka?

Redakce

Už dávno neplatí, že kdo má tetování, byl ve vězení, což ale rozhodně neznamená, že by se vězni během odnětí svobody nenechávali tetovat. Podle tetování tak lze poznat nejen, za co se zde daná osoba ocitla, ale i třeba k jakému gangu se hlásí, nebo jaký je vlastně člověk. Podívejte se s námi na jednotlivé významy vězeňských tetování v některých zemích.

Rusko 

Rusko je jedno z míst, kde má tetování velmi silně zakořeněnou identifikační funkci, ostatně každý, kdo viděl Východní přísliby, o tom už určitě něco ví. Ruské vězeňské tetování je vlastně poměrně složitým systémem symbolů s různým významem, který je závislý i na umístění.

Tetuje se samozřejmě tajně, ve většině zemí je ve vězení zakázáno tetovat, a inkoust se vyrábí různě. Pokud máte štěstí, použijí na vás ten z kuličkového pera (odtud namodralá barva takovýchto tetování), a když tolik štěstí nemáte, vyrobí jej ze směsi spáleného podpatku od boty, popela a moči.

Někteří vězni se nechávají tetovat dobrovolně, spousta jich ale tuto modifikaci podstupuje proti své vůli. Takové tetování bývá na co nejviditelnějším místě (nejčastěji na čele) a označuje buď etnickou menšinu, sexuálního devianta, nebo spolupráci s dozorci, tedy někoho, na koho je dobré dát si pozor.

Tento druh tetování je záměrně prováděn tak, aby při něm tatér způsoboval co největší bolest. Dobrovolné tetování obličeje je naopak známkou, že jeho držitel neočekává své propuštění na svobodu.

Během sovětské éry si někteří vězňové nechávali tetovat na hrudník portréty Stalina a Lenina ve víře, že popravčí čety mají zakázáno střílet na portréty vůdců. Tetování na prstech pak zobrazuje hodnost vězně, i když je oblečený. Pokud někdo nosí na svém těle nepravdivé tetování, je mu odstraněno a následuje trest v různých podobách, od bití až po vraždu.

Motivy a jejich význam

Nárameníky – vojenské odznaky symbolizující zločinecké úspěchy, jsou – li s lebkou, značí vraždu.

Růže – tetuje se novým členům gangu na hruď, používá ji také ruská mafie. 

Ostnatý drát – pokud je vytetován přes čelo, značí člověka odsouzeného na doživotí bez možnosti propuštění. Zároveň je to odkaz na Kristovu trnovou korunu.

Č. 243 v odznaku – symbol pro ublížení na těle policistovi. Obvykle je tetován na ruku, kterou dotyčný útočil. 

Zvony – trest byl odpykán v plné výši. 

Ptáci nad horizontem – „Narodil jsem se volný a měl bych být volný.“ Nositel takového motivu touží po životě mimo vězení. 

Kočka – kočka je mezinárodním symbolem pro zloděje, který by měl být stejně mrštný jako ona. Pokud je jedna, dotyčný pracoval sám, pokud jich je více, byl členem zlodějského gangu. Samotná kočičí hlava slouží jako znamení, že na takového člověka by si ostatní měli dávat pozor. 

Tečky na kloubech – počet let strávených ve vězení. 

Madonna a Jezulátko – význam je „čistý před přáteli“, dotyčný tedy nikdy nezradil ostatní třeba spoluprací s policií. 

Mořská panna – usvědčení z obtěžování dětí. 

Dýka – sexuální delikvent. 

Dýka na krku – dotyčný již zabil a je ochotný se nechat najmout na vraždu od ostatních vězňů. 

Koza – zvíře bez cti, toto tetování bylo nejspíše nedobrovolné a slouží k ponížení nositele. 

Pavučina – označuje narkomana, pokud je pavouk v jejím středu, nositel se rozhodl pro život ve zločinu, pokud leze ven, snaží se změnit. 

Hvězdy na kolenou – „Nebudu před nikým klečet.“ 

Hvězdy na ramenou – člověk tradice, prestiže a disciplíny. Rovněž se tetují při povýšení na kapitána ve Vorech v Zákoně (organizace ruské mafie). 

Náhrobek – symbol pro ztracený čas, může zobrazovat délku trestu. 

Jedna tečka – „Utekl jsem.“ 

Lebka – vražda dostatečně významná na vlastní tetování.

Japonsko 

Členové Jakuzy se nechávají tetovat po celém těle, což bylo dříve v Japonsku hojně rozšířeno až do zákazu během Meiji revoluce. Tento zákaz byl posléze zrušen, ovšem dnes je takové tetování neklamný symbol příslušnosti k této mafii, což je důvod, proč je na některá místa v Japonsku tetovaným lidem vstup zakázán.

Jeho rozsah je přímo úměrný postavení daného člověka, tedy čím větší, tím důležitější osoba. Japonci si také nechávali všít perlu do penisu za každý rok, který strávili ve vězení. 

Francie 

Jedna tečka na tváři – nositel je pasák. 

Tři tečky na ruce – „smrt policisty“.

Postavička držící trojzubec – jedno z běžných francouzských vězeňských tetování. 

Pět teček mezi palcem a ukazovákem – symbolizuje čtyři zdi a vězně v nich. 

Tetování nakresleno jednou čarou: Líbí?

Abstraktní tetování – přinášíme vám ta NEJ