Vzpomínáme… Záhadná úmrtí slavných českých mužských umělců

Redakce

Byli slavní, talentovaní, uznávaní. Hráli ve filmech, na divadle, zpívali, tvořili, skládali, bavili celý národ. Bohužel jejich hvězda zhasla předčasně, mnohdy nečekaně. Podívejte se na osudy pěti českých mužů, kteří mohli žít déle!

  • Karel Svoboda

Jeden z nejznámějších skladatelů filmové, televizní, populární a muzikálové hudby se narodil 19. prosince 1938. Byl neuvěřitelně nadaný a spolupracoval mj. i s Karlem Gottem.  Jeho hudbu znáte z takových filmových, muzikálových a seriálových skvostů, jako jsou Tři oříšky pro Popelku, Jak se budí princezny, Cirkus Humberto, muzikál Noc na Karlštejně či Dracula. Za své skladby získal Karel Svoboda mnoho cen napříč světem a mohl toho složit ještě více. Jeho život však skončil 28. ledna 2007, kdy se zastřelil ve vile v Jevanech. Našla ho jeho žena Vendula. Spekuluje se o tom, že příčinou tohoto kroku byly deprese.

  • Karel Kryl

Karel Kryl, písničkář a básník, představitel československého protikomunistického protestsongu, se narodil 12. dubna 1944 v Kroměříži. Ve své tvorbě se mj. zaměřil na komentování dění ve společnosti. Skládal písně, ale i melancholické balady. Občas se mu přezdívá „básník s kytarou”.  Zemřel 3. března roku 1994, jako příčina smrti byl uveden infarkt. Objevilo se však mnoho jiných teorií. Například, že mu puklo srdce žalem nad rozpadem republiky, nad lhostejností lidí a arogancí mocných. Mystické je to, že se v den jeho smrti ulomilo v průčelí vinohradského divadla křídlo anděla.

  • Jiří Hrzán

Jeden z velkých talentů českého herectví Jiří Hrzán, se narodil 30. března 1939. Začátky jeho kariéry nebyly jednoduché, protože špatně vyslovoval „ř” a mírně koktal. Hrál v divadle, ve filmech, miloval adrenalin a výšky. Tato vášeň se mu stala osudnou 22. září 1980. Šplhal se po budově do bytu za přítelkyní. Spadl z pátého patra. Zemřel o dva dny později, tedy 24. září 1980, v nemocnici.

  • Vlastimil Brodský

Perlou českého herectví byl bezpochyby Vlastimil Brodský. Narodil se 15. prosince 1920. Za svůj výkon ve filmu Jakub lhář získal i cenu berlínského mezinárodního filmového festivalu Zlatý medvěd a Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon za film Babí léto. 20. dubna 2002 se zastřelil. Údajně proto, že už se mu nelíbil dnešní svět.

  • Petr Lébl

Český režisér, scénograf, herec, výtvarník a umělecký šéf Divadla Na Zábradlí se narodil 16. května 1965. Jeho život byl spojen s divadlem. Používal pseudonym William Nowák a byl dvojnásobným držitelem ceny Alfréda Radoka za nejlepší inscenaci roku. V Divadle Na Zábradlí začal pro neslyšící diváky tlumočit do znakové řeči. Dobrovolně z tohoto světa odešel 12. prosince 1999 v provazišti divadla. Našel ho o den později technik. Měl deprese.

Rozprašovala popel přítele, když v tom…!

Mnich za 25 let modlení vystál v podlaze důlek