Dafoe byl dvakrát nominován na Oscara za filmy Četa a Ve stínu upíra, získal také nominaci na Zlatý glóbus a dostal Cenu losangeleských filmových kritiků. Festival k jeho poctě uvede snímek Abela Ferrary Pasolini a Scorseseho drama Poslední pokušení Krista.

Kaufman debutoval jako režisér v roce 2008 snímkem podle vlastního scénáře Synecdoche, New York, který byl uveden v Cannes. Jeho loňský autorský film Anomalisa byl nominován na Oscara za nejlepší animovaný film; bude promítnut i ve Varech.

Bartoška zopakoval už dříve zveřejněnou informaci, že zahájení přehlídky, která se uskuteční od 1. do 9. července, bude spojeno se slavnostní světovou premiérou britsko-českého filmu Anthropoid přibližujícího atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. „V tvůrčí delegaci budou herci Jamie Dornan a Toby Jones, Aňa GeislerováAlena Mihulová a Václav Neužil, Marcin Dorocinski a také scenárista a režisér Sean Ellis,“ řekl prezident festivalu. Podle uměleckého ředitele Karla Ocha v hlavní porotě usedne Martha Issová.