Yes! Poslouchat Jasona Mraze je jedna velká radost

KatarínaStraková

Je to jedno z těch alb, které je lepší poslouchat než o něm číst, natožpak psát. Yes! Od Jasona Mraze je klidné, radostné i zábavné. Taky trochu pravdařské, ale ještě před hranicí kýče.

Žádné zdržování: deska Jasona Mraze Yes!, nový kousek po dvou letech, má potenciál stát se láskou navždy. Každá ze čtrnácti skladeb funguje jako hit s dobrým textem i muzikou.

Sedmatřicetiletý Mraz kolem sebe v posledních letech vytvořil něco jako kult. Aktivně poslouchat jeho hudbu pro mnoho lidí znamená přihlásit se k určitému způsobu života. Dobro, radost a hlavně láska jako zbraně proti všemu zlu, nenávisti a smutku světa. Není to přitom žádný kýč. Mraz dokáže napsat o lásce (A World with You), rozchodu (Out of My Hands), ale i kritiku rychlost i současné civilizace (Quiet, Best Friend), aniž by to znělo pateticky. Verše typu where you and I will try, we’ll try to dance into tomorrow, but time will have to borrow, not a minute left to waste navíc dokazují, že i v angličtině může vzniknout hravý text s poselstvím bez „emocí“ navíc.

Poslechněte si nového Jasona Mraze v Youradiu

Mraz tentokrát vsadil na spolupráci s ženským vokálně-instrumentálním kvartetem Raining Jane a dá se předpokládat, že díky němu vyhraje jackpot. Vícehlasy, které dívky do písní holky sází, jako kdyby napadly na místě, působí na jinak celkem prosté písničky jako živá voda.

Skladba Quiet, kde se Mraz prezentuje jako zručný zpěvák, dostala díky Raining Jane rozměr navíc. Z kratičké 3 Things, úderného depresivně-optimistického návodu, jak se dostat z tísně a uspořádat si život, dělá akustická úprava v kombinaci s ženským zpěvem hit s obrovským potenciálem. Eko-song Back to the Earth je nabitý elektrizujícím optimismem a neskutečnou motivací.

Tenhle mimořádně talentovaný Yes-man prostě umí. Má neobyčejný muzikantský feeling, dovede lehce improvizovat a na věci se dívá radostně, což se vyplácí jemu i nám, posluchačům. A už teď se těšíme na další materiál, kterým hudebnímu světu přispěje.

Jason Mraz –  Yes!
Vydavatelství:
Warner Music
Celkový čas: 51:35
Seznam skladeb: A.K.A., First Love, Never Satisfied, I Luh Ya Papi, Acting Like That, Emotions, So Good, Let It Be Me, Worry No More, Booty, Tens, Trobeaux, Expertease, Same Girl

Témata: