Zapomeňte na Sámera, je tu Benny Cristo

Jana-Moravcova

S Benem Cristovao to není jednoduché. Nepatří mezi technicky nejlepší zpěváky a navíc nedodržuje sliby. Přesto jako jeden z mála absolventů SupeStar kuje svoje R´n´B želízko, dokud je žhavé, a na „klubovou scénu“ posílá druhou desku Benny Cristo. Za co Benovi dáváme palec nahoru a čemu bychom se pro příště raději vyhnuli?

Pokárání č. 1 – za zpoždění

Give Me Some More). Rok se ale sešel s rokem, po konceptu ani stopa a do uší se fandům sype Mimozemšťanka, zbrusu nový singl z desky Benny Cristo. Sice se tváří jako inspirace vesmírem z Definitely Different, po opravdické druhé polovině debutu ale jako by se slehla zem.

Ben Cristovao – Mimozemšťanka

http://www.youtube.com/watch?v=FqeVgfxC908

Pokárání č. 2 – za zpívání s vokodérem

Ben Cristovao není technicky dokonalý zpěvák typu Martina Chodúra, ostatně o tom jsme se mohli přesvědčit už v prvním díle federální SuperStar, kde mu porota intonaci často vyčítala.
Rozsah a nosový tón v Benově případě dorovnává barva hlasu, na desetipísničkové kolekci Benny Cristo ale není bohužel snad jediná skladba, kde by za Bena nepracovala počítačová hejblátka a udělátka. Hlas má Cristovao upravený i tam, kde se to zdá být naprosto zbytečné, třeba v rapové No a co.

Ben Cristovao v SuperStar

http://www.youtube.com/watch?v=JXlA8mSniNs

Pochvala č. 1 – za češtinu

Na první desce zpíval Ben hlavně anglicky, tedy v jazyce, který je blízký jak jemu samotnému, tak jeho pojetí popového R´n´B.
Na novince se rozhodl pro češtinu. Odvážný krok, nakonec ale trefa do černého. Oproti česky zpívaným songům Žízeň, Chci, No a co či Nazdraví totiž znějí anglické skladby jako nevítaný vetřelec; čeština mu sluší po pěvecké i textařské stránce. Důkazem budiž autorská Mimozemšťanka, která zní podstatně přirozeněji než Aliengirl.

Pochvala č. 2 – za koncept

„Na první desce jsme jednoduše zkoušeli, co se bude posluchačům líbit. Tentokrát jsme chtěli, aby mi celkově sedla a vyjadřovala, jakou hudbu chci dělat,“ říká Cristovao o houseu, elektru a R´n´B, které z CD Benny Cristo  zní.

Ben už teď samozřejmě dobře ví, jaký styl jeho vypravěčskému způsobu zpívání sedí; do upocených balad se nehrne a když už musí mít ploužák, pozve si osobu blízkou – mladinkou zpěvačku Moniku Bagárovou. Jejich Chci je sympatickou ukázkou tuzemského árenbíčka. Do žánru zapadají i čistě taneční melodie Round And Round, Tie You Up, které se střídá s Benovými vlajkovými loděmi, R‘n‘B hitovkami s popovým nádechem (Žízeň).

Ben Cristovao a Monika Bagárová – Chci

http://www.youtube.com/watch?v=VhZVk3nZnEI

I když by si celá deska zasloužila očesat zbytečné syntezátorové zvuky, drží se jednoho hudebního konceptu. V Benově podání je uvěřitelný a na rozdíl od žánrově podobných zpěváků typu Sámera Issy tu Cristovao působí daleko pokorněji.  

Soutěž: Vyhrajte oběd s Benem Cristovao!

Deska Benny Cristo je pro autorský tým Cristovao-Ossama Hussain zdařilým pokračovatelem docela svěžího debutu. Úkol na ní Ben plní na jedničku a jako jeden z mála Ben Cristovao - Benny Cristo účastníků nekonečné pěvecké soutěže jde svou předem jasně danou cestou  – v hudbě, v image i co se vizuální stránky týče.
Ať už se vám klip Mimozemšťanka líbí nebo ne, profesionalitu mu upřít nelze. 

Ben Cristovao – Benny Cristo
Vydavatelství: Championship Records
Celkový čas: 35:44
Seznam skladeb: Žízeň, Mimozemšťanka, Chci feat. Monika Bagárová, No a co, Nazdraví, Round And Round, Mine, Night and Day, Tie You Up, Aliengirl

Témata:, ,