Zaz jako průvodkyně starou Paříží? Doporučujeme!

kristinabila

Paříž – město baretů, protáhlých knírů a voňavých baget. A teď jde i o nejskloňovanější slovo na třetí desce francouzské sympaťačky Zaz. Svou novou desku totiž pojala jako poctu své metropoli a poskládala ji výhradně z písní, které se jí týkají. A dobře udělala. My se na Zaz těšíme za pár dní v Praze.

Kdyby snad někdo netušil, co je a kde leží Paříž, po poslechu alba Paris francouzské zpěvačky Zaz to bude vědět i o půlnoci. Stejně tak bude znát veškerá zákoutí a atmosféru. Rodačka z Tours se totiž rozhodla místu, kde nastartovala kariéru, vzdát hold. Opěvováním hlavního města Francie ale tak trochu píchá do vosího hnízda – Paříž totiž ve francouzských anketách zrovna nevyhrává první místo v oblíbenosti. 

Podstatná je ale hudba. Třináctku skladeb si moderní šansoniérka vypůjčila z repertoáru Edith Piaf, Maurice Chevaliera, Charlese Aznavoura a dalších frankofonních pěveckých es. Všichni víme, že bývá nebezpečné pouštět se do předělávek nedoknutelné klasiky, Zaz je ale v takové oblibě a má takový talent, že v kombinaci s přitažlivým tématem nemohla deska skončit fiaskem. Nehledě na spolupráci s mnohonásobným držitelem Grammy Quincym Jonesem či se zmíněným Aznavourem.

Poslechněte si Zaz v Youradiu

Kytarové rozehrávky, bohatá dechová sekce, akordeon, harmonika, klavír; novinka nabízí celou plejádu nástrojů, které skladby jednak zpestřily, jednak dělají na desce sympatickou atmosféru dobového města. A je tady ještě jedna důležitá věc: Zaz se na albu – na rozdíl od živé interpretace – neprezentuje jako diblík. Ačkoliv se hlasově předvádí a často přeskakuje mezi nízkými a vysokými polohami, po celou dobu zní noblesně. Příklad za všechny – cover nebezpečně rozjařené La Parisienne z repertoáru Marie-Paule Belle

Zaziny covery mají jeden společný rysm jsou o dost svižnější než originál. Takové La romance de Paris s doprovodným hlasem Thomase Dutronca to ale vyloženě prospělo. Champs Elysées Joe Dassina Zaz pro změnu přetavila ve slavnostní skladbu gradující až téměř do hymnické polohy a Paris canaille s podkresem sexy harmoniky zní dokonce o dost přitažlivěji než střídmá verze Léo Ferrého.

Paris je trefou do červenomodrobílého a Zaz si může úkol, na který se před několika měsíci vrhl i Jamie Cullum (zpráva), tučně odškrtnout. To, co si fanoušci přímo žádali, splnila: ve 21. století znovu úspěšně vybudovala kulisy města v době jeho největší slávy. Na její vlastní nové písničky se ale těšíme ještě o něco víc.    

Zaz – Paris
Vydavatelství:
Warner Music
Celkový čas:
43:09
Seznam skladeb: Paris sera toujours Paris, Paris canaille, A Paris, Dans mon Paris (Version manouche), Champs Elysées, Sous le ciel de Paris, La parisienne, I Love Paris / J’aime Paris, La romance de Paris, La complainte de la butte, J´aime Paris au moins de mai, Paris, l’après-midi, J’ai deux amours     

Témata: