Že je zataženo, občas trakaře? Vezměte si kus pizzy a bavte se!

Eva-Slesingerova

Jste-li fanda dětských knížek, které jsou atraktivní i pro dospělé, tak jste právě kápli na ten pravý film. Zataženo, občas trakaře je nenáročný odpočinkový snímek pro celou rodinu se spoustou jídla navrch. Nekomplikovaná zápletka, které bude rozumět každý, protože jídlu prostě každý rozumí, a mile nakreslené postavy dodávají filmu univerzální kouzlo.

Mladý vynálezce Flint Lockwood je tak trochu z jiného světa už od dětství. Cokoliv vyrobí, to skončí fiaskem, a uznání nenalézá ani u vlastního otce Tima. Jelikož je to starý rybář,  s Flintem komunikuje pouze prostřednictvím rybářských Dáš si dneska pomazánku? přirovnání, jež Flint stejně nechápe. A protože příběh se odehrává na malém ostrůvku, proslaveném výrobou sardinek, je tam děsná nuda a všichni jsou už ze sardinek nasladko, naslano či nakyselo otrávení.

Dnes nám z nebe spadla zmrzlina!
Jednoho dne se ale Flintovi podaří úplně náhodou vystřelit do nebe (a způsobit tak neobvyklé meteorologické úkazy) svůj nejnovější vynález, tedy stroj, který promění vodu v libovolné jídlo. Toho se okamžitě chytne nadšená televizní rosnička Sam Sparks a denodenně přináší zprávy do celého světa o tom, co právě padalo na ostrůvku k snídani, obědu nebo večeři. Ale jak už to tak bývá, něco se pokazí a partička v čele s Flintem musí zachránit svět před katastrofou…

Film vznikl na základě stejnojmenné dětské knihy autorky Judi Barrettové, jíž se k dnešnímu dni prodalo více jak milion výtisků. Pak se objevili scénáristé a režiséři Zataženo, spadl hamburgerChristopher Miller a Phil Lord, příběh trochu natáhli a převedli do 3D podoby na filmová plátna. Dva a půl roku práce ve studiu se skutečně vyplatily, všechno je tu  dovedené k dokonalosti a během filmu navíc zaručeně dostanete chuť  minimálně na 20 druhů nejoblíbenějších jídel a první restauraci po cestě z kina vezmete útokem.

Snímku se nedá vytknout opravdu téměř nic, tedy možná kromě nedostatku kulinářských nápadů – takové knedlo, vepřo, zelo nebo řízek s bramborovým salátem tu neuvidíte. A řekněme si na rovinu, žít ve městě, kde máte pořád dokola hamburgery, pizzu, chřest a americké koblihy, se jednomu po pár týdnech znechutí.
Chcete-li ale strávit sobotní deštivé odpoledne příjemným způsobem, nakupte si tašku plnou laskomin a propašujte ji do kina, protože tenhle film stojí za to.

Zataženo, občas trakaře (Cloudy with a Chance of Meatballs)
USA, 2009, 90 minut
Režie: Phil Lord, Chris Miller
Hlasy propůjčili: Anna Faris, Neil Patrick Harris, Bruce Campbell, Bill Hader, Andy Samberg, Lauren Graham, James Caan, Benjamin Bratt,  Mr. T, Laraine Newman

Premiéra v ČR: 22. října 2009