Zelený sršeň lítá, bodá a hlavně baví

Stefan-Titka

Komiksové filmy ještě stále neřekly poslední slovo. Když už si myslíte, že jste viděli všechny hrdiny, které kdy scenáristé vymysleli, objeví se další. Tentokrát je to Zelený sršeň, a i když jste o něm možná v životě neslyšeli, určitě jste slyšeli o Sethu Rogenovi nebo Michelu Gondrym. Na jednoho hmyzího superhrdinu celkem vybraná společnost, nemyslíte?

Zelený sršeň není, technicky vzato, komiksovým hrdinou. Původně šlo o rozhlasový seriál ze 30. let, na který se postupně nalepila i ostatní média; od komiksů, televizních filmů až po televizní seriál. Ten tehdy například udělal velkou americkou hvězdu z neznámého Bruce Lee.

Hlavní postavou tu je Britt Reid (Seth Rogen), syn významného tiskového magnáta, jenž po smrti otce přehodnocuje svůj nespoutaný styl života plný divokých večírků a náhodných známostí na jednu noc.

Seznámí se s bývalým otcovým zaměstnancem, asijským Kato vaří skvěle kávu, ale umí také opravovat autaautomechanikem Katem (Jay Chou), který měl v domácnosti na starosti i přípravu kávy.
Reid však poměrně záhy zjišťuje, že Kato neumí vařit jen výbornou kávu, ale vyniká i dalšími dovednostmi – od bojových umění až po konstruktérské mistrovství v dílně. K odvážnému nápadu stát se superhrdiny odtud už není daleko.

Zelený sršeň byl od začátku film plný zvláštních absurdit – neznámá předloha, Seth Rogen jako akční hrdina bez superschopností a navrch režisér Michel Gondry, kterého by u takovéhoto mainstreamu čekal asi jen málokdo. Gondry je přeci režisér, který dal kinematografii Věčný svit neposkvrněné mysli, což je dost možná jeden z nejlepších filmů v historii, vidět jeho jméno vedle titulu s názvem Zelený sršeň je tedy přinejlepším zneklidňující.

Zelený sršeň – trailer

I když se ale Gondryho režijní styl a smysl pro vizuální novátorství v hollywoodských mantinelech trochu ztrácí, Zelený sršeň zůstává v rámci žánru stále filmem zajímavým. Režisérovo vizuální pojetí Seth Rogen a Jay Choy: Chemie fungujeakčních scén vás v kině bavit bude; jejich podoba vychází totiž hlavně z postavy Kata, který je na rozdíl od egoistického a domýšlivého Britta Reida tím skutečným superhrdinou.

V hlavní roli chemie
Právě chemie mezi ústřední dvojkou je to, co dělá ze Zeleného sršně zábavný film. Seth Rogen sice jako by pořád hrál jednu a tu samou roli užvaněného ňoumy, ale scénář, pod kterým je sám podepsaný se svým scenáristickým partnerem Evan Goldbergem, je popravdě řečeno dobře vypointovanou sbírkou vtipných gagů a hlášek, při kterých se dost často zasmějete nahlas.

Výbušná výměna názorů mezi Rogenem a jeho hereckým partnerem, asijskou popovou hvězdou Jayem Chou, viditelně odkazuje na klasickou sérii Růžových partnerů, kde „domácí škádlení“ mezi inspektorem Clouseau a Zelený sršeň. Lehce retrojeho věrným sluhou Katem patří už do zlatého fondu kinematografie.

Právě i nostalgie a retro nádech přidávají Zelenému sršni na kouzlu. Nejde tu nakonec ani o povinnou třeskutou akci, která je ve finále možná už trochu zbytečně natahovaná, jako spíš o to kolem.

Charisma Setha Rogena a Jaye Chou je dostatečně silnou kombinací, aby vám čas strávený v jejich společnosti nepřipadal jako promarněný. Komu by to bylo málo, má tu ještě nejistého padoucha s tváří Christopha Waltze (plukovník Landa z Hanebných panchartů), který prochází jakousi krizí středního gangsterského věku.

Zelený sršeň možná nemá takové jméno jako třeba Iron Man, můžete si ale být jistí, že znovu byste se raději podívali na zeleného hmyzího elegána v nablýskaném černém fáru s parťákem Katem než na plechového superhrdinu létajícího ve vzduchu. Byť s tváří Roberta Downeyho juniora.

Zelený sršeň (Green Hornet)
Režie:
Michel Gondry
Scénář:
Seth Rogen, Evan Goldberg
Hudba: James Newton Howard
Kamera: John Schwartzman
Hrají: Seth Rogen, Cameron Diaz, Jay Chou, Christoph Waltz.
Premiéra v ČR: 13. ledna 2011