Zemřela známá spisovatelka ženských románů Jackie Collins

Redakce

Ve věku 77 let zemřela v sobotu na rakovinu prsu americká spisovatelka britského původu Jackie Collins. Mluvčí spisovatelky Melody Korenbrot uvedla, že Collins zemřela ve Spojených státech, v Los Angeles.

Collins vydala za svého života množství ženských románů, při jejichž psaní se inspirovala především životem hereckých hvězd a hollywoodské společenské smetánky. Celkem napsala 32 bestsellerů, které byly přeloženy do 40 jazyků včetně češtiny.

Prodalo se jich přes 500 milionů kopií. Podle osmi z nich byly natočeny filmy či televizní seriály.

„Sex je hybná síla světa a psát o něm není nic neobvyklého,“ řekla Collins před několika lety v rozhovoru s americkými novináři.

Vztahům mezi muži a ženami byla věnována už její první kniha Svět je plný ženatých mužů vydaná v polovině 60. let. V Austrálii byl dokonce tento skandální bestseller zakázán. Další knihou byla novela Svět je plný rozvedených žen.

Nejslavnějším dílem Collins je kniha Hollywoodské ženy z roku 1983, které se prodalo 15 milionů výtisků. Vyšla právě v době, kdy se starší sestra spisovatelky Joan Collins hřála na výsluní hollywoodské slávy za roli „potvory“ Alexis v televizním seriálu Dynastie.

Producent tohoto seriálu Aaron Spelling pak stál za televizním seriálem natočeným podle Hollywoodských žen Jackie Collins. Z té se stala světová celebrita, která se podle médií chovala spíš jako filmová hvězda než jako spisovatelka.

„Prožila krásný, plnohodnotný život, obdivována rodinou, přáteli a miliony čtenářů, které bavila víc než čtyři desetiletí. Byla skutečnou inspirací a tvořivou silou a bude žít dál ve svých postavách,“ napsala ve smutečním oznámení rodina spisovatelky.