Zpívá Professor Green. Eminemovy nepovedené skladby

Matejvanecek

S druhou deskou během dvou let přichází britský hiphoper Professor Green. I na dvojce At Your Inconvenience zní jako americký kolega Eminem, novinka ale na rozdíl od prvního alba postrádá silné téma, drive i atmosféru.

Stephen Paul Manderson aka Professor Green má obrovskou smůlu, že se na výsluní dostal zrovna v posledních letech. Hlasovým projevem totiž silně připomíná Eminema, což mu především v Americe podráží nohy.

Ačkoli to v Británii s předchozí deskou Alive Till I’m Dead vytáhl na přední místa žebříčků, čas od času mu dobráci nezapomenou připomenout, že se veze na vlně, kterou vybojovali Example a především Dizziee Rascal; před nimi po britském hip-hopu, snad s vyjímkou The Streets, patnáct let neštěkl ani pes.

Když se navíc bílá kometa freestylových battlů "zaprodá" hitovým/popovým zpívánkám jako třeba I Need You Tonight či Just Be Good To Green ze zmíněného debutu Alive Till I’m Dead, otevírá se pravověrným hiphoperům kudla v kapse. Změníme pohled na Professora Greena po poslechu jeho nové desky At Your Inconvenience?

Nálepka britského Eminema zůstává profesorovi i na aktuální desce. Špatně je to hlavně vzhledem ke Greenovu postavení v subkultuře mimo Británii; když si totiž pustíte At Your Inconvenience nahlas, snadno se vám může stát, že přijde váš kolega a bude se ptát, co za neznámé/divné Eminemovy covery to posloucháte. Týká se to například skladeb Today I Cried či Read All About It (aktuálně druhý nejúspěšnější singl roku); Eminem s anglickým přízvukem jako vyšitý.

http://www.youtube.com/watch?v=1L-xX8V2-po

V místech, kde na minulé desce fungovalojejí tanyny jako záchranná brzda ve chvílích, když se Stephen řítil, kam neměl, zůstává na At Your Inconvenience nepříjemné, především pocitové prázdno.

Například zhruba v půlce desky přichází skladba Astronaut o oběti znásilnění, která začne fetovat a spáchá sebevraždu. Na Stephenovy poměry až srdceryvně podané a hudebně výborně zpracované téma, které samo o sobě patří k nejlepším momentům desky, zcela nekoncepčně zabije balast v písních, kde Professor Green nemá co říct a plácá se v pózách skorocelebrit (Don’t Piss Me Off

).

Přestože byla předchozí deska Alive Till I’m Dead postavená na provařených a trendy samplech, bavila alespoň osobitost a čerstvost Greenova podání. Dnes se Green ve snaze o depresivní introspekci utápí v klišé. At Your Inconvenience je obsahově nevyvážené, a nezachrání to ani řada hostů a samplů.

Professor Green: At Your Inconvenience? Možná by Greenovi prospěla jakási vnitřní očista, která by snad přišla po delší době od předchozí desky desky. Zdá se totiž, že rok je v případě Professora Greena málo.  

Professor Green – At Your Inconvenience
Vydavatelství: EMI
Celkový čas: 65:26
Seznam skladeb: At Your Inconvenience, D.P.M.O., Read About It (feat. Emeli Sandé), Trouble (feat. Luciana), Spinning Out (feat. Fink), Remedy (feat. Ruth Anne), How Many Moons, Avalon (feat. Sierra Kusterbeck), Astronaut, Doll, Never Be a Right Time, (feat. Ed Drewett), Today I Cried, Nightmares (feat Royce da 59 & Kobe), Forever Falling (feat. Haydon), Into The Ground, Upper Clapton Dance (feat. Chynaman & Cores)

 

Témata:, ,