A-Team v B-provedení

Stefan-Titka

Jestli existuje něco jako kultovní seriál, je to A-Team. Eskapády čtyř válečných veteránů, kteří „byli odsouzeni za zločin, který nespáchali", a coby žoldáci bojují proti bezpráví, v 80. letech frčely. Téma války ve Vietnamu, hlučné, velké zbraně, vrtulníky a rychlá auta - prostě jednoduchý a úspěšný koncept. Dostat válečné veterány na plátna kin ale trvalo docela dlouho. Nakonec se to povedlo režiséru Joe Carnahanovi, který s A-Teamem přináší opulentní béčkovou (v tom dobrém slova smyslu) akci.

Na začátku sledujeme, jak se parta žoldáků dala vlastně dohromady. Poté se přesuneme v čase a nacházíme plukovníka Johna „Hannibala“ Smithe, poručíka Templetona „Hezouna“ Pecka, seržanta Bosco „B.A“ Baracuse a trochu šíleného kapitána H. M. Murdocha na konci války v Iráku. Supertajná mise nedopadne podle představ, jednotka je zajata a souzena vojenským soudem. Ve vězení si ani jeden člen A-Teamu samozřejmě moc dlouho nepobude, očistit jméno a eliminovat pravé viníky je přednější.

Podívejte se na ukázky z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=z93AADd2Dpo

Popularita seriálu obecně končí tehdy, když se okouká zavedený model. A-Team byl nekorunovaným králem dokolečka se opakujícího dějového mechanismu, kde se prakticky jen měnily postavy, aniž by se nějakým výraznějším způsobem měnil příběh.

A-team: Bradley Cooper a Liam NeesonTaky byl pověstný tím, že ať už něco sebevíc explodovalo, vždycky se od toho odcházelo se vztyčenou bradou. Neumíralo se. Film jako by se snažil tuto pověst narušit a dělá přesný opak – chce neustále překvapovat, narušuje děj zvraty na každém kroku, postavy tu dostávají pěkně do těla a do toho se tvůrci snaží za některými figurami vytvořit základ jakéhosi „lidského příběhu“ (i když velmi povrchního).

Jak byly ty osmdesátky zábavné…
Abychom si rozuměli, a možná že jsme tak měli i začít: pokud vám čistě hypoteticky vadí scény, kdy z nákladního letadla vypadnuvší tank střílí v pádu po stíhačkách, A-Team nebude zrovna ideální partička pro uspokojení vašich kinematografických choutek. Pokud ale tuhle zábavnou letní jízdu přijmete bez nějakých uměleckých ambicí, budete možná až překvapeni, jak zábavná 80. léta byla.

Bradley CooperJoe Carnahan je docela mizerný akční režisér, který zaměňuje dynamiku za chaos ve střižně, ale musí se mu nechat, že casting si pohlídal na výbornou. Jestliže A-Team ztrácí body za hektické akční sekvence, kde nestíháme identifikovat ani co nám to v záběru problesklo před očima, scény, ve kterých je A-Team ve vzájemné interakci, přináší překvapivě fungující zábavný element (tady jdou body hlavně pro Sharlto Copleyho, známého z nedávného hitu District 9  v roli H. M. Murdocha).

Skrumáž dějových obratů je ke konci možná až moc, záměrně přemrštěné formě to ale vlastně přidává jen další grády. Logiku v tom každopádně nehledejte. Pokud máte políčeno na akční jednohubku na letní večer, A-Team není tak úplně špatnou volbou.
Navíc: film, kde se cituje Mahátma Gándhí, přece nemůže být zas tak špatný.

A-Team
USA, 2010, 119 minut
Akční/komedie
Režie: Joe Carnahan
Hrají:
Liam Neeson, Bradley Cooper, Sharlto Copley, Quinton „Rampage“ Jackson, Jessica Biel, Patrick Wilson a další
Premiéra v ČR: 17. června 2010