Inna, Morandi, Edward Maya – rumunské hvězdy v českých rádiích

Hana-Slivova

Česká republika objevuje Rumunsko. Věděli jste, že disko hitmakeři Edward Maya, Inna či kapela Morandi a Akcent nejsou ze západní Evropy nebo ze zámoří, ale právě ze státu 1200 kilometrů na východ od Prahy?

pollLéto patří Rumunsku. To není reklama na dovolenou u Černého moře, ale popis situace v rádiích a na internetu.
Jestliže před třema lety se u nás dařilo hitovce Dragostea Din Tei rumunsko-moldavského boybandu

, je nenáročná, taneční, odpočinková, trendy a v řadě případů s nádechem stále ještě ne úplně tradičních balkánských zvuků. Všichni zmínění u toho samozřejmě ještě docela dobře vypadají.

Zpěvačku Innu (23), která pochází ze čtyřicetitisícového přístavu Mangalia u Černého moře, si oblíbila Evropa 2 a teď hraje její aktuální singl 10 Minutes. Koukněte na klip – jestli vás nebude bavit muzika, pohled na samotnou zpěvačku by to měl napravit.
Inna o sobě ale dala vědět v roce 2008, kdy v rodném Rumunsku vyšla deska Hot. V Anglii album vyšlo letos na jaře a stejnojmenný singl zabodoval nejen téměř po celé Evropě, ale i v Libanonu nebo Sýrii.

http://www.youtube.com/watch?v=qpaem3mOhpY

Rodákovi z Bukurešti Edwardovi Mayovi je teprve 24, za sebou má ale už čtvrté místo ze soutěže Eurovize z roku 2006 a song Stereo Love s hostující zpěvačkou jménem Viki Jigulina je v současné době nejhranější písničkou v Čeké republice. Skladba pochází ze stejnojmenné desky z podzimu roku 2009 a stal ze z ní diskotékový megahit nejen v Česku, ale i ve Francii, Holandsku, Španělsku nebo Švédsku. Stereo Love už na youtube vidělo 54 milionů lidí.

Europopové duo Morandi z Bukurešti funguje od roku 2005, tehdy zaútočilo hitovkou Beijo (v angličtině) Oh La La. Písničce se pak dařilo na MTV. V Čechách Morandi uspěli se singly Angels a Save Me ze zatím poslední desky Next (2008). Album Zebra, které by mělo vyjít letos, zatím nabízí singl Colors.

Tóny východních stupnic jsou slyšet i v muzice dancepopařů Akcenta, kteří svou první desku In culori vydali v roce 2002. Poslední singl a past pro dívčí oči je singl Love Stoned z letošního jara, odehrávající se na poušti. Povědomější by vám ale mohla být diskotéková hitovka Kylie z roku 2006. To na youtube vidělo 4,5 milionu lidí. Zabodovala i klipovkaThat´s My Name ze zatím poslední desky Fara lacrimi, za čtyři měsíce ji viděly více než 3 miliony lidí.

 

 

Témata:,