5 šílených faktů o sexu ze starověku. V Řecku a Římě měli lidé penisy na každém rohu

Michaela Maršálová

Chcete se dozvědět, jak vnímali sex lidé ve starověkém Řecku a Římě? Přečtěte si o něm několik faktů.

  1. Penis byl na každém rohu. Lidé ve starověkém Řecku a Římě se nemohli procházet uličkami, aniž by se nebáli, že jim nějaký penis vydloubne oko z hlavy. Nacházel se totiž doslova na každém rohu. Sochy s penisy se nakrucovaly úplně všude. Tehdy lidé věřili, že mužské přirození zahání všudypřítomné zlo. Z toho důvodu se všude zobrazoval. Penis byl často vyroben s křídly a na něj byly pověšené zvony. Díky tomu se lidé cítili více v bezpečí. Pokud někdo zlikvidoval vytvořený penis na ulicích, byl za to potrestán.
  2. Homosexuální pedofilie v Athénách byla žádaná. V Athénách zhruba v 5. století před naším letopočtem bylo zcela normální, že muži měli milenecké vztahy mezi sebou. Existují spousty literárních záznamů, které dokazují, že to byla v té době běžná praxe. Starší muž si vybral dospívajícího chlapce. Bylo to výhodné pro obě strany. Vyzrálý muž byl fascinovaný tělem mladého kluka a užíval si s ním sex. Hoch těžil z toho, že byl představen athénské společnosti se silným ochráncem, který má vysoké postavení. Díky svému vztahu se starším mužem se mohl dostat mezi vyšší kastu.
  3. Nejstarší robertek. V roce 2005 objevili archeologové něco nevídaného. Pyj, který je starý zhruba 26 tisíc let. Výzkumníci jsou přesvědčeni, že nesloužil k vystavování, ale k uspokojování žen. Není to však jediný objev. Dild se nalezlo spousta, některá byla vytvořena z kamene nebo dřeva. To bylo velmi odvážné, protože jen málo žen by dneska používalo robertky z takových materiálu. V té době bohužel neměly na výběr. Archeologové našli i vázy, na kterých byly vyobrazené ženy, které drží v rukou vyrobené penisy.
  4. Spartské ženy byly o svatební noci převlékány za muže. Ženy v Athénách byly odloučeny od mužů. Často s nimi nemohly mimo ložnici ani navázat řeč, natož aby se s nimi sblížily. Ve Spartě to bylo trochu jinak. Tam měly dámy větší svobodu. Svatební noc pro ně však mohla být trochu traumatická. Služebné jim oholily vlasy a oblékly je do mužského pláště a sandálů. Takto oblečené čekaly ve tmě na svého muže, který je přepadl a odvlekl do postele. Údajně se to dělo proto, aby se se svojí novou ženou cítili dobře. Muži totiž trávili spoustu času na cestách se svými mužskými bratry a přáteli a na ženy a jejich vzhled nebyli příliš zvyklí.
  5. Znásilnění zvířetem. Z různých filmů určitě znáte gladiátorské zápasy. Umírající otroci, kteří se navzájem zabíjeli, jen aby pobavili publikum. Zní to děsivě. Realita byla však mnohem horší. Římané se extrémně vyžívali v ponižování svých otroků. Co by pro ty chudáky mohlo být ještě horší než smrt v aréně? Nechat se znásilnit zvířetem před ječícím davem lidí. Údajně přímo na tuhle nechutnost zvířata trénovali. Tento hrůzný čin se většinou konal během zahájení bojů.

Témata: