Počátky kariéry Johna Lennona a proč musel zemřít

David Šohaj

Jen málokterá kapela za sebou zanechala v (nejen) hudební historii tak hlubokou stopu jako The Beatles. Čtveřice hudebníků z britského Liverpoolu – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr – všichni do jednoho vstoupili do síně slávy rokenrolu. Prvně jmenovaný Brouk se ale stal legendou vůbec největší. Jeho odkaz totiž ovlivnil celou generaci hippies a po jeho předčasné smrti se stal skutečným kultem. Kdo to vlastně byl John Lennon a proč a za jakých okolností zemřel?

John Winston Lennon se narodil v Liverpoolu 9. října roku 1940. Jeho otec byl námořníkem z povolání a během Johnova dětství byl více na moři než doma. Johna tedy vychovávala převážně matka Julia. Johnův otec jí sice nějakou dobu posílal pravidelně peníze, ale když v Johnových čtyřech letech zběhl od armády, rodina s ním ztratila nadále kontakt.

Na základní škole John patřil mezi řadové studenty. Když mu bylo sedmnáct let, jeho matku srazilo auto a ta na následky nehody zemřela v přilehlé nemocnici. Je pravdou, že John v té době z rodinných důvodů žil už u své tety, tato událost na něm ovšem pochopitelně zanechala ne zrovna malé stopy. Pak chodil na liverpoolskou vysokou školu College of Art, v prvním ročníku ovšem nezvládl závěrečné zkoušky a byl vyloučen.

John a rokenrol

Pokud jde o hudbu, John začal hrát na kytaru asi již ve čtrnácti letech. V patnácti potom stál u založení své první rokenrolové kapely. Ta byla pojmenována The Quarrymen. John totiž v roce 1955 navštěvoval lokální střední školu Quarry Bank… Kapela příliš úspěšná sice nebyla, během jejich historicky druhého vystoupení pro veřejnost ale John potkal svého budoucího kolegu – Paula McCartneyho. Johna Paul zaujal, a tak mu nabídnul místo v rozjíždějící se kapele. Svou první společnou píseň potom napsali v roce 1957 a šlo o Hello Little Girl. Jejich skladatelský tandem měl hudební svět změnit už jednou provždy.

Píseň se stala lokálním hitem a Paul do kapely někdy tou dobou přivedl tehdy čtrnáctiletého (ano, čtete správně) kytaristu jménem George Harrison. V roce 1960 se po vystřídání několika jmen definitivně přejmenovali na The Beatles. V roce 1962 jejich kapela dostala nabídku na vystoupení v německém Hamburku. To tehdy byla velká věc. Tou dobou do kapely patřil ještě bubeník Pete Best, ten ale v kapele setrval pouhé dva roky. Škoda, s takovým jménem byl přitom pro rokenrol jako stvořený, nemyslíte? Besta po jeho odchodu nahradil Ringo Starr. Také s pěkným jménem. A rozjela se hvězdná kariéra jejich kapely The Beatles.

Johnova smrt

Poslední roky Johnova života se nesly v docela extravagantním duchu. Po seznámení se s alternativní umělkyní Yoko Ono se dostal tak trochu na svou vlastní dráhu, jeho dílo ale vždy bylo plné lásky a pozitivního poselství. Proč tedy musel John Lennon zemřít?

8. prosince 1980 byl na hudebníka spáchán atentát přímo po jeho newyorské autogramiádě. Před jeho bytem ho postřelil duševně nemocný Mark David Chapman, který si od něj jen před chvílí nechal podepsat albu. Střelnému zranění John Lennon ještě ten den podlehl ve zdejší nemocnici.

Chapman je dodnes ve vězení, i když letos již poněkolikáté zažádal o propuštění. Nejšílenější ze všeho ovšem zůstává fakt, že jediným důvodem, proč to Chapman měl spáchat, byla pohnutka stát se slavným. To se mu povedlo. I když tou nejsmutnější cestou.