10 nejkrásnějších pláží světa, které si nesmíte nechat ujít

Lucie Bryndová

Ještě jste nad letošní dovolenou nestihli v tom vražedném pracovním tempu ani přemýšlet? A kdo říká, že na ni musíte jet jako většina ostatních během letních prázdnin? Ať už máte jen prodloužený víkend nebo třeba čtrnáct dní, je důležité si naplánovat to pravé místo, které vám přinese zasloužený odpočinek i nějaké to vyžití. Abychom vám vybírání usnadnili, přinášíme vám tipy na deset nejkrásnějších pláží světa, které opravdu stojí za to navštívit.

  1. Zlatni Rat, Chorvatsko. Bezesporu nejkrásnější pláží, kterou můžete v tolik oblíbeném Chorvatsku najít, je Zlatni Rat neboli Zlatý mys ležící poblíž městečka Bol na ostrově Brač. Měří něco přes 630 metrů a přesto, že se může na první pohled zdát, že je písečná, najdete na ní drobné kulaté oblázky. Neméně zajímavý je i její trojúhelníkový tvar, který se díky mořským proudům průběžně mění.
  2. Railay, Thajsko. Pokud toužíte po dokonalé romantice a chcete zažít, jaké to je koupat se na místě, které je zcela odříznuto od zbytku pevniny, vydejte se na pláž Railay v oblasti Krabi, která je přístupná pouze lodí. Patří mezi nejkrásnější a nejklidnější pláže Thajska, takže věřte, že si tady dokonale odpočinete.
  3. Monterosso Al Mare, Itálie. Za navštívení stojí nejen tato nádherná pláž v oblasti Cinque Terre, ale celé městečko ležící v malé zátoce. Kromě křišťálově čisté vody vám toto místo nabídne řadu překrásných architektonických památek, romantická skaliska i zelené pahorky.
  4. Durdle Door, Anglie. Jak už samotný název napovídá, na této pláži v jihoanglickém hrabství Dorset můžete spatřit nádhernou skalní bránu, která vystupuje přímo z moře. Pláž se nachází na více než 150 kilometrů dlouhém Jurském pobřeží. Zajímavostí je, že bylo v roce 2001 toto pobřeží jako jediná anglická přírodní památka zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.
  5. Ngapali, Myanmar. Vyhlášeným letoviskem s nádhernými plážemi a kokosovými palmami je Ngapali, přímořské letovisko, které je dostupné pouze malým vrtulovým letadlem. Najdete tady pouze rybáře a téměř žádné turisty. Pláže omývá Andamanské moře a nabízí průzračně čistou vodu.
  6. Praia Dona Ana, Portugalsko. Určitě už jste slyšeli o turisticky velmi oblíbené oblasti Algarve, a není proto překvapením, že právě tady se nachází jedna z nejkrásnějších pláží na světě. Je obklopena útesy, nabízí koupání v překrásné vodě a působí velmi útulně. Najdete ji v blízkosti Lagosu.
  7. Rhossili Bay, Wales. Přestože Velká Británie není úplně místem, kam vyrazit za sluníčkem a za panenskými plážemi, najdete tady bezpočet překrásných míst. A Rhossili Bay není výjimkou. Tuto pláž najdete na samotné špičce poloostrova Gower v Swansea a kromě bílého písku a zelených kopců se můžete kochat pohledem na rozkvetlé květiny.
  8. Uznojem, Německo. Pobřežním ostrovem Baltského moře, který se nachází na hranici Polska a Německa, je Uznojem. Kromě toho, že je to na rozdíl od ostatních destinací od nás velmi blízko, najdete tady přes 40 kilometrů bílých písečných pláží, nádhernou architekturu a řadu cyklostezek i turistických tras.
  9. South Beach, Miami. Pokud jste někdy navštívili Floridu a přistávali na mezinárodním letišti v Miami, pak jste jistě už při pohledu z letadla spatřili neskutečně dlouhou písečnou pláž, kterou obklopuje řada venkovních kaváren, nočních podniků, obchůdků a restaurací. Jestliže milujete noční život, určitě si přijdete na své.
  10. Whitehaven Beach, Austrálie. Jestli plánujete delší dovolenou, protože do Austrálie to není zrovna na otočku, musíte navštívit pláž Whitehaven. Najdete ji na ostrově Whitsunday, měří několik kilometrů a je obklopena svěžím tropickým lesem. Překrásný písek, průzračná voda, která se mění od azurové přes tyrkysovou až po akvamarínovou a výhled na vysoké hory vás dostanou do kolen.