Maria z Pussy Riot: Až mě pustí z vězení, z Ruska neodejdu

Redakce

Jedna z uvězněných členek skupiny Pussy Riot Maria Alyokhina v krátkém rozhovoru pro mnagazín NME řekla, že až ji pustí z vězení, kde sedí za protesty proti Vladimiru Putinovi, Rusko neopustí. "V žádném případě neemigruju. Neplánuji to," řekla.

Redaktoři s ní mluvili v den, kdy se z nemocnice, kde jí lékaři dávali dohromady po nedávné hladovce, vracela zpět do vězení na Urale. Pro hladovku se Maria rozhodla na konci května, kdy ji úřady zakázaly účastnit se přelíčení jejího případu. Obvinila také vedení veznice, že proti ní poštvávalo ostatní vězenkyně.

"Teď se mám úžasně," odpověděla Maria na dotaz magazínu, jak se cítí. "Zrovna mě pustili z nemocnice a zítra jdu znovu do práce (Maria šije dvanáct hodin denně uniformy pro vězeňské dozorce). Přestala jsem hladovět, protože vyhověli mým požadavkům a odstranili ze dveří té továrny, kde pracuju, zámky. Bylo to z jejich strany ilegální. Já si dokonce myslela, že jim to bude trvat déle," řekla.

Dodala, že nevěří, že ji z vězení pustí dříve než v roce 2014, jak je v plánu. Čas, který musí strávit v zajetí, však chce využít smysluplně. Ráda by požádala o povolení secvičit divadelní představení a chce také o své zkušenosti napsat knihu.

Maria Alyokhina a její kolegyně z Pussy Riot Naděžda Tolokonniková byly uvězněny v roce 2012 za performanci v moskevské katedrále, kde zpívaly rockovou mši Bohorodičko, vyžeň Putina. Třetí členka Jekatěrina Samutsevičová vězení opustila loni v říjnu. (sli)