Top 5 filmů, které vznikly podle seriálu

ivaprivrelova

Herecká hvězdička Vincent a jeho entourage se tento týden přestěhují z obrazovek do kin. Zkazí filmová verze Vincentova světa dojem ze seriálu, jak se to „povedlo“ Sexu ve městě, Mstitelům nebo Temným stínům? Nebo se bude spíš podobat těmto úspěšným převodům televizních show na plátno?

Star Trek (XI)

Premiéra seriálu: Původní série 1966 – 1969, Animovaná série 1973 – 1974, Nová generace 1987 – 1994, Hluboký vesmír devět 1993 – 1999, Voyager 1995 – 2001, Enterprise 2001 – 2005
Premiéra filmu: 2009

Asi jediný příklad díla, které je slavné jako seriál i jako film. Seriál byl první a vydržel v různých obměnách až do nového tisíciletí. První filmová verze vznikla na konci let 70., kdy se ze Star Treku stal kult, díly jako Khanův hněv si vydobyly vlastní místo v popkultuře. Na nový warp pohon popularity sci-fi přepnul v roce 2009 režisér JJ Abrams svým energickým restartem z paralelní reality, kde se z Kirka a Spocka stalo neodolatelné sexy duo. A Star Trek je zase in. 

Politické kruhy

Premiéra seriálu: Je to soda 2005 – 2012
Premiéra filmu: 2009

Zatímco legendární politický sitcom Jistě, pane ministře se filmové verze nedočkal (divadelní ale ano), jeho dravý moderní nástupce Je to soda uprostřed vysílání na BBC podpořil svůj profil celovečerákem Politické kruhy, v němž se britští seriáloví političtí úředníci setkávají s americkými kolegy a snaží se zabránit (nebo propagovat) možnou válku na Blízkém východě. Plán vyšel, Amerika si britských politických satiriků všimla. Nejdřív je ocenila oscarovou nominací za scénář, pak hlavního tvůrce Armanda Iannucciho přetáhla do Hollywoodu, aby tam stvořil něco podobného, seriál Viceprezident(ka)

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Premiéra seriálu: 1966 – 1973 a 1988 – 1990
Premiéra filmu: 2011

Seriál o malém týmu speciálních tajných agentů dal světu jednu ikonickou melodii a mnohokrát opakovanou hlášku odpočítávající zničení tajné nahrávky. Jeho filmové verze započaté v roce 1996 ukázaly Toma Cruise jako akčního hrdinu po vzoru Jamese Bonda. Recenzenti se kvůli tomu na rozdíl od diváků moc nevzrušovali – alespoň do doby, než sérii převzal Brad Bird a ukázal, že hraný film umí natočit stejně dobře a vynalézavě jako animovanou pixarovku. 

Borat

Premiéra seriálu: Da Ali G Show 2000 a 2003 – 2004
Premiéra filmu: 2006

Nekonvenční televizní show, kterou nejdřív vysílal britský Channel 4 a druhou sezonu převzala americká kabelovka HBO, se vyčerpala po dvou sezónách, během nichž její podivní hrdinové předváděli nehorázné rozhovory především s celebritami. Pro tři alter ega komika Sachy Barona Cohena to nicméně nebyl konec, ale teprve začátek. Všichni dostali vlastní film a ten o kazašském žurnalistovi, antisemitovi, šovinistovi a obdivovali Pamely Anderson jménem Borat se stal hitem, který rozšířil i pošlapal hranice satiry. 

Uprchlík

Premiéra seriálu:1963 – 1967
Premiéra filmu: 1993

Odysea doktora, který po nespravedlivém usvědčení z vraždy své ženy musí najít skutečného (navíc jednorukého) vraha, než ho dopadne tvrdošíjný policista, zabrala v 60. letech sto dvacet 51minutových epizod. O třicet let později to Harrison Ford zvládl pod dvě hodiny, v nabitém thrilleru, který uspěl u diváků, u kritiků i oscarové akademie. Ta mu udělila sedm nominací (včetně filmu roku). Tommy Lee Jones ji jako jediný proměnil.

Témata: