Burčák a vína přilákaly na Hrad desetitisíce lidí

Redakce

Vyrazit minulý víkend na rande na Hradčany znamenalo potkat se s dalším padesáti tisíci lidmi, padl tak absolutní rekord, když ten loňský byl překonán o dvacet tisíc návštěvníků. Konalo se tam totiž jubilejní desáté Pražské vinobraní. Na druhou stranu bylo co pít a jíst.

Moravský burčák z Archlebova tekl proudem a na dračku šly i tradiční české buřty. Není se čemu divit. Vinobraní přece je hlavně oslava vinné révy – a jak jinak slavit, než pitím a dobrým jídlem?

Hipsteři i byznysmeni

Na své si přišel na Hradě každý. Bezplatné ochutnávky kromě burčáku nabízely i šumivá vína nebo čerstvou hroznovou šťávu. A kdo dává před sektem přednost tichým vínům, za symbolický poplatek mohl v historické Míčovně vyfasovat originální skleničku a ochutnat produkci zhruba dvou desítek vinařů.

„Novinkou letos byly i prodejní ochutnávky českých potravin nabízených pod značkami Klasa a Regionální potravina,“ řekla Michaela Štědrá, ředitelka marketingu Správy Pražského hradu. U stánků s jídlem se představily čtyři desítky výrobců.

Kam se jindy nedostanete

Vinobraní otevřelo i brány do produkčních zahrad, kde se pěstují tisíce orchidejí, anturií a gerber, které se používají pro výzdobu Pražského hradu při protokolárních akcích.

Jindy se sem nedostanete, zahrady jsou totiž pro veřejnost uzavřené. Kdo toho využil, mohl tak vidět i Masarykův včelín nebo hasičskou vodní nádrž z doby císaře Rudolfa II.

Ženy zpívaly, děti se učily

K dobrému vínu patří ženy a zpěv. O ten se postaraly krásné dívky (ale i švarní chlapci) několika folklórních souborů, které vystoupily v Královské zahradě. Šermíři ze skupiny Dominik divákům předvedli, jak vypadala rvačka ve středověku.

Vinobraní také předvedlo, jak by měla vypadat škola hrou. Stálá expozice Pražského hradu totiž pro rodiče s dětmi připravila soutěž, v rámci které se dozvěděli hromadu zajímavostí o českých korunovačních klenotech.