Zeptej se táty: Divadelní hra, která vám možná dá odpověď

Redakce

Emile, Kateřino, Hansi - co pro vás znamená smrt? Konec člověka! Co pro vás znamená víra? Umýt mu každý den dvakrát zadek a vyprat posrané prostěradlo, to je víra. Nevíte? Toto je jen zlomek replik, které bylo možné 30. září 2015 slyšet v experimentálním prostoru NoD, kde měla premiéru autorská divadelní inscenace s názvem Zeptej se táty zpracovaná na motivy stejnojmenné knihy Jana Balabána.

Ten na knize pracoval celé tři roky. Poté co ji roku 2010 dopsal, zemřel, a to v ten samý den, v jaký o šest let dříve zemřel jeho otec. Dramatizace jeho díla se ujala dvojice Aminata Keita a Norbert Závodský, který představení rovněž režíroval.

Základem inscenace je smrt. Zemřel otec Nedoma – lékař. Každé z jeho dětí, ať už Hans, Kateřina nebo Emil to prožívají po svém. Viděli ho umírat, slyšeli ho umírat. Bylo to správné? Každý to pociťuje, smiřuje se s tím. Možná by se ho ještě chtěli na něco zeptat, ale už to nestihnou. Chtěli by, aby tu byl. Byl to jejich otec. Určitě by jim objasnil i to, o čem mluví Wolf, bývalý otcův kamarád vstupující do děje a obviňující mrtvého přítele z dávných zločinů. Upřednostnil někdy Nedoma prominentního pacienta? Změnil někdy pořadník? Psal dopisy? To má vyřešit soud: Lid versus Nedoma. Případ je odročen navěky. Tak kde je pravda? To si každý musí vyřešit sám nebo se zeptat táty.

Spojení hereckých výkonů, živé hudby, světla, minimalistické scény a detailněji propracovaných momentů vás hodinu a půl nenechá na pochybách o žití, smrti, pomíjivosti, pravdě, lži… nejen otců. Chcete o tom vědět víc, chcete se zamyslet? Pak sledujte program NoDu, abyste věděli, kdy budete moci přijít a říci Zeptej se táty – třeba ty Matyáši, Williame, Tomáši, Andreo, Evo, Filipe, Martine, Adame, ty!