Sci-fi filmy, ze kterých tvůrci vykradli nápady pro své snímky

Redakce

Spousta režisérů nachází inspiraci ke svým dílům u starších snímků. Často použijí základní téma cizího snímku, které přepracují k obrazu svému. U sci-fi žánrů se to děje často. Zjistěte, kdo ukradl cizí nápady a co z nich vytvořil.

Válka světů (1953)

Válku světů natočil Američan Byron Haskin. Film je natočen podle stejnojmenné knižní předlohy autora H. G. Wellse. Snímek pojednává o invazi mimozemšťanů, kteří se řítí na lidský svět. Vedle malého městečka spadne na zem mimozemská loď. Bohužel vetřelci z jiného světa mají mnohem lepší technické vybavení než lidé. Dr. Calyton Forrester se s dalšími jedinci pokouší zachránit svět. V padesátých letech dvacátého století nebyla doba zrovna jednoduchá. Z filmu je patrné, že režisér zobrazuje zoufalost světa ze Studené války.

Snímkem se inspiroval německý režisér Roland Emmerich. Natočil podle něj Den nezávislosti (1996). Děj je v základu stejný jako ve Válce světů. Mimozemšťané bojují s lidstvem. Rozdíl je v tom, že ve filmu Den nezávislosti již nenajdete skrytý podtón poukazující na studenou válku.

Them! (1954)

Them! režíroval Američan Gordon Douglas. Ve filmu se lidem podařilo zmutovat mravence na obří příšery. Ty ohrožují lidské životy. Profesionální tým společně s armádou se je snaží zastavit. Tento snímek není jen skvělá podívaná. Zároveň se snaží lidstvo varovat před nukleárními zbraněmi. V padesátých letech se netočilo příliš mnoho sci-fi snímků, které by neměly skrytý podtext.

Z filmu Them! si vzal inspiraci Američan James Cameron. Natočil snímek Vetřelci (1986), ve kterém můžete vidět jistou podobnost v některých scénách. Namísto zmutovaných mravenců tu máme obludné vetřelce. Důstojnice Ripley bojuje se svým týmem profesionálů proti obludám o holý život.

Den, kdy se zastavila Země (1951)

Den, kdy se zastavila Země natočil americký režisér Robert Wise. Film vypráví příběh mimozemšťana Klaatua. Přiletí na Zemi v míru a žádá si přítomnost všech hlav států z celého světa. Chce pronést významné poselství. Zjistí, že takové setkání není možné, a vydá se do světa sám. Snímek silně poukazuje na tehdejší Studenou válku. Tvůrci filmu dávají jasně najevo, že jsou proti rozpoutání atomové války a tehdejším politikům. Není divu. Ti namísto možného míru raději začali zbrojit.

Americký režisér Scott Derrickson se pokusil o stejnojmenný remake v roce 2008. Rozhodně původnímu filmu nesahá ani po paty. Novější film je temnější. Postava mimozemšťana Klaatua v podání herce Keenu Reevese začíná více přejímat lidské chování než v původním snímku. Chybí zde skrytý podtext, který udělal z původního filmu hit.

Nafrněné hvězdy, které létají pouze soukromými letadly

Víte, že… aneb 5 největších tajemství z Harryho Pottera