Krysy v žaludku a bodec ve střevech: 5 vůbec nejodpornějších způsobů mučení

Redakce

Mučení bylo ve středověku oblíbenou kratochvílí sadistických žalářníků a také nejúčinějším způsobem, jak z někoho dostat doznání. Některé jeho druhy ale sloužily jen a pouze k tomu, aby danému nešťastníkovi způsobily pomalou a bolestivou smrt. Tohle byste fakt zažít nechtěli!

  1. Kacířova vidlička
    Dnes se nám to už zdá nepochopitelné, ale ještě před pár stoletími bylo nemyslitelné mluvit špatně o katolické církvi. Pokud jste na černoprdelníky opravdu hodně nadával a odsoudili vás, většinou jste dostal trest zvaný „Kacířova vidlička“. Dlouhá tyčka s ostrými vidlicemi na obou koncích se přidělala ke krku hříšníka a bodala ho do hrudi i do brady. Až když trestaný prohlásil, že odvolává, co řekl, byla mu sundána. Předpokládáme, že to většinou moc dlouho netrvalo.
  2. Jidášova kolébka
    Tohle byla obzvlášť nepříjemná forma trestu, která se používala především na sodomity, ale nejen na ně. Trestanému svázali ruce za zády a připevnili ho do vzduchu na dvou provazech, jeden mu dali kolem pasu, druhý kolem kotníků. Poté ho pomalu spouštěli na kamenou nebo kovovou špičatou pyramidu tak, aby se její vršek zabořil jeho zadním otvorem až do střev. Au au.
  3. Krysí kyblík
    Viděli jsme to ve Hře o trůny i v pokračování hororu Sinister – a i když je to maximálně nechutné, v temném středověku to skutečně fungovalo. Provinilec byl připoután k zemi nebo k židli a na břicho mu byl přivázán džber plný hladových krys. Nádoba se pak začala zahřívat. Panikařící krysy pak chtěly před žárem utéct jakoukoliv cestou – a ta jediná vedla pochopitelně přes břicho mučeného chudáka. A tak se mu hlodavci hbitě prokousali až do žaludku a většinou rovnou i bokem ven. To už ale člověk v šílených bolestech umíral.
  4. Mosazný býk
    Asi jeden z nejzvrácenějších způsobů mučení prý vymyslel kovář jménem Perilous v 6. století před. n. l. Vypráví se o něm legendy, těmi se inspirovali třeba tvůrci pohádkového hororu Červená Karkulka. Mučící konstrukce je celkem jednoduchá. Velký dutý mosazný býk se postaví nad ohniště a dovnitř se zavře člověk. Poté se oheň rozpálí a jak vězněný křičí bolestí, zvuk vychází ústy sochy a zní to, jako když řve zuřící býk. Pověst vypráví, že tyran jménem Phalaris lstí donutil právě vynálezce obludného stroje, aby byl jeho první obětí.
  5. Rozparovač ňader
    Obzvlášť děsivý nástroj, který se používal ve středověkém Německu na padlé ženy a čarodějnice. Speciální kleště se rozžhavily do ruda, poté se do nich sevřelo ňadro nešťastnice a bylo jí doslova roztrženo, nebo rovnou oderváno. 

    Tohle doma fakt nezkoušejte! Nejhorší způsob mučení v historii vymysleli Peršané

    Galerie: Nejzrůdnější typy mučení