10 historických momentů Oscarů, na které nikdy nezapomeneme

Redakce

Předávání cen Americké filmové akademie, tedy Oscaři, to je vždycky velká událost nejen pro hollywoodskou smetánku, ale i pro všechny filmové fanoušky. Ti za rok 2016 budou rozdáni 26. února a my jsme zvědaví, jestli ta sláva letos přinese něco alespoň z poloviny tak legendárního, jako jsou následující momenty z ročníků minulých...

  1. Když se na červeném koberci poprvé ukázala Angelina Jolie
    Dnes je to hvězda té největší velikosti, poprvé se Angelina na Oscarech ukázala v roce 1986, když jí bylo teprve deset let. Malá kráska, na které bylo už tehdy vidět, že z ní vyroste neuvěřitelná kočka, tehdy doprovázela svého otce, nominovaného Jona Voighta.
  2. Když Adrian Brody políbil Halle Berry
    První nominace a hned úspěch. Za svůj výkon ve snímku Pianista dostal Adrian Brody v roce 2003 zlatou sošku. Kromě něj byla nominovaná taková esa, jako Jack Nicholson, Michael Caine nebo Daniel Day-Lewis, takže výhra devětadvacetiletého herce nefalšovaně překvapila. Byl tak nadšený, že vzal do náručí kolegyni Halle Berry, která mu trofej měla předat, a vrazil jí tak vášnivý a dnes už legendární polibek, že se z toho vzpamatovávala ještě notnou chvíli.
  3. Když Zkrocená hora nebyla nejlepším filmem roku
    Všichni čekali, že i na tu pomyslně nejvyšší příčku drama o lásce dvou kovbojů dosáhne, ale ve finále to bylo úplně jinak. Ze všech zprofanovaných nominovaných snímků akademie vybrala ten nejnenápadnější, komorní film o rasových předsudcích Crash. Oscar to byl maximálně zasloužený, ale tohle opravdu nikdo nečekal.
  4. Když posmrtně ocenili Heatha Ledgera
    Australský fešák má na kontě bezpočet rolí, ta poslední, Joker v Batmanovi, se stala legendou. On dal komiksovému padouchovi tvář, která je pro něj od té doby typická. Ledger nicméně podlehl svým vnitřním démonům a v osmadvaceti letech spáchal sebevraždu. Posmrtně byl za svou životní roli nominován na Oscara a také ho získal. Sošku převzala hercova rodina a děkovnou řečí dojala nejednu hvězdu v sále.

  5. Když konečně přišla řada na Lea!
    Konečně! To bylo radosti! Víc k tomu snad ani není třeba dodávat…
  6. Když Christopher Plummer získal prvního Oscara – v 82 letech
    Na některá poprvé není nikdy pozdě. Dokázal to Christpher Plummer, legenda stříbrného plátna, který prvního Oscara v životě dostal teprve v roce 2012, kdy mu bylo už 82 let. Akademiky si získal ztvárněním homosexuálního otce hlavního hrdiny filmu Začátky, který dá po smrti manželky volný průchod svým pravým touhám. Stal se tak nejstarším hercem, který sošku obdržel. 
  7. Když za sebe Marlon Brando poslal indiánku
    Brandův Kmotr byl tak vynikající, že mu v roce 1973 vyhrál Oscara. Ceremionálu se ale neúčastnil, cenu odmítl a na pódium místo sebe poslal původní Američanku Sacheen Littlefeather, což byl protest proti dost nevalnému postavení původních Američanů ve filmovém průmyslu. Tak se dělá angažovaný proslov!
  8. Když Oscara dostala Halle Berry
    Halle Berry získala Oscara za hlavní ženskou roli ve filmu Ples příšer. Na tom by nebylo nic divného, kdyby tehdy nebyla – a dodnes to tak zůstává – první černou herečkou, která v této kategorii zabodovala. O to zábavnější to bylo, když ten samý rok vyhrála pravý opak Oscarů, Zlatou malinu, za příšernou Kočičí ženu.
  9. Když Melissa Leo řekla „fuck“
    Melissa Leo získala sošku v roce 2011, a to za vedlejší ženskou roli. Když za ni děkovala, uteklo jí slůvko fuck – to se stalo poprvé v celé historii cen. Badass!
  10. Když Ellen DeGeneres vyfotila zásadní selfie
    Kolik hvězd se vejde na jedno slefíčko? To moderátorka a komička Ellen DeGeneres zjišťovala při Oscarech 2014. Na fotku se jí podařilo nacpat Brada Pitta, Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Julii Roberts, Kevina Spaceyho, Lupitu Nyong’o, Bradleyho Coopera, Jareda Leta a Angelinu Jolie.

Nejvíce nominací na cenu Oscar získal muzikál La La Land

Oscaři na sociálních sítích, podívejte na fotky z galavečera

Témata:, ,