10 písniček k úklidu aneb Pryč s tebou, nepořádku!

sindlauerovamarta

Dát něco do pořádku je ještě pohoda, o dost těžší je nastolený pořádek udržet. Proto si připomeňme deset situací, které během pucování běžně nastávají, a dest písniček, které vám pomohou k vyšší efektivitě.

Lux je psina

Nemůžeme začít ničým jinýmnež luxující kníratou hospodyni s neumětelsky vycpaným poprsím, pod jejíž parukou se skrývá Freddie Mercury. I Want To Break Free sice vypodívá o zpěvákově touze po životě bez předsudků, my si to ale lehce přetvoříme v touhu po osvobození od všech domácích prací. Zajímavý průzkum provedl jeden z mužských časopisů: uvedl, že vysávání prachu je pro muže hned po řízení auta a sekání trávy nejoblíbenějším druhem výpomoci v domácnosti. Z této ankety tedy vyplývá, že muži prostě rádi JEZDÍ. Ať už autem po silnici, sekačkou po trávě nebo vysávací tyčí po podlaze.

 

S chutí do toho

Ruce vám dřevění, nohy těžknou, chce se vám zničehonic spát – to jsou jenom prvotní příznaky náhlé nechuti k uklízení. Jediný způsob, jak je alespoň trochu zmírnit, je pustit si životabudičskou hudbu. A tím nemyslíme novou desku

).

Správný čas je právě teď

Nikdy uklízení neodkládejte, protože i když prokrastinace dosahuje svých nejkritičtějších hodnot. Ve svinčíku se totiž nebude žádná práce dařit a nic vás v něm nenapadne. Vrstva prachu způsobí kýchání a všechny předměty, které nesouvisí s bakalářkou, vás budou nemilosrdně rozptylovat. A rozhodně nechovejte naději, že jednoho dne se vám najednou prostě zachce a uklidíte. Ten den nikdy nenastane. Proto ukliďte hned, dokud se ten binec ještě vůbec uklidit dá.

 

Špína není kamarád!

Spostu lidí žije v chaotickém prostředí a vůbec jim to nevadí. Přímo si v něm libují. Mají svůj řád a pokud něco hledají, vždycky to najdou. A to nemluvíme o hrnečcích se zbytky nápojů, kde si vesele žije plíseň, a ztvrdlém pečivu, které nezkousne ani aligátor. Žít jako čuně se ale vůbec nevyplatí, protože neviditelné bakterie se přenášejí jak vzduchem, tak dotykem. Pak se nedivte, že jste pořád nemocní.

Čisté zrcadlo je základem krásy

Jedno přísloví praví, že správná hospodyňka se pozná podle čistého zrcadla. Něco na tom bude. Při leštění si určitě někdy vzpomeňte na slavnou scénku z filmu Marečku, podejte mi pero!, kdy údajný svůdník, tatínek Kroupa, přichází domů a vidí, jak jeho manželka s velkou vervou tře hadrem zrcadlo v předsíni. Na otázku, proč to dělá, maminka odsekne: „Aby ses dobře viděl, jakej seš mladík!“ Tak vidíte, mějte čistá zrcadla, abyste na sebe dobře viděli! A můžete si k tomu pustit debutový singl kdysi nadějné Natalie Kills (které by soudě podle klipu docela sedla role v blížící se filmové pohromě Padesát odstínů šedi).

Se můžu přetrhnout, a ty nic! 

Je smutné, že i kdybyste se přetrhli, vaše práce není vidět. Proč? Protože ji ihned někdo zničí. Jídlo, se kterým jste se pachtili tři hodiny, je za tři minuty spořádáno. Podlahu, po které jste se plazili po kolenou, znesvětí váš pes špinavými tlapami za deset vteřin. Noviny, které spadly ze stolu, nikdo kromě vás nezvedne. Uklidnit vás může to, že podobnými myšlenkami se zaobírá i Beyoncé aka B. B. Homemaker v písní Why Don’t You Love Me, doprovázené skvělým klipem plným domácí práce, kterou váš partner (ani pes) nikdy nedocení.

Všechno má své místo

Stolní hygiena je ze všech hygien v domácnosti nejvíce probádaná. Důležitost alespoň základního pořádku na pracovní ploše a duševní hygieny obecně

Maminkky velí

Drtivé procento uklízejících si nedává trička do komínku dobrovolně. Většinou nás k tomu někdo nutí. A ten někdo je zpravidla matka. Člověk, která to dělá opravdu pro vaše dobro. „Co když se ti udělá špatně, přijede sanitka a uvidí ten binec?“ „Jak si sem přivedeš nějakou holku, vždyť tady ani není vidět, kde je postel.“ „Ukliď si tu stavebnici. V noci půjdeš na záchod a zabiješ se o ni.“ „To máš po tatínkovi, ten byl v mládí taky takový prase.“
Spokojená?

Kam se to podělo?

Žít v anarchistickém stylu není příliš estetické. Největší problémy ale nastávají tehdy, když něco potřebujete najít. To, co ještě včera leželo přímo v levém horním rohu, dnes není v rohu žádném a místo toho je tam něco, co jste hledali už roky. Čím víc pátráte, tím víc si věci rozhazujete a nakonec jste rádi, když můžete vyjít z pokoje bez újmy. Tehdy si možná jako dvojčata Quinovy z dua Tegan and Sara kladete řečnickou otázku: „Kam všechny ty dobré věci poděly?“.

Pokojíček jako nový!

Přijít do uklizeného pokoje je opravdu nadpozemsky krásný pocit. Koberec už nevypadá jako bitevní pole, na kterém polehávají padlí plyšáci, knihy jsou srovnané podle pravitka a vy máte nutkání si prostranství vyfotit, neboť máte tušení, že takhle to už brzy vypadat nebude. Stejně jako si fotíte roztomilé novorezeně, ze kterého už brzy vyroste pěkný harant.

A na závěr jedna upřímná rada zkušeného člověka: Ukliďte špatně, ať to po vás příště nikdo nechce.