10 pokladů, které neminout na festivalu United Islands

ondrejbambas

Festival United Islands se po povodňové pauze vrací do centra Prahy, přidává navíc prostranství Kinského zahrady. Zajímavá jména se objeví jak v klubech, tak pod širým nebem. Na jakých ostrovech hledat v pátek a sobotu 20. a 21. června zakopané poklady, na to se podívejte v našem přehledu. A nezapomeňte, že vstup do Kinského zahrady stojí 250 Kč (permanentka) a večer s DJ Shadowem a Garden City Movement v MeetFactory vyjde na 600 Kč.

Fallgrapp – elektronika se slovenskými texty

Pátek 15:35 – 16:25, Petřin, Check The Czech Stage

Bonobo slovensky na devět – Fallgrapp. Tak lze křížovkářsky charakterizovat projekt producenta Juraje Líšky. Skupina ale není žádnou lacinou kopií britského koně stáje Ninja Tunes, jde spíš o ekvivalent současné nu-jazzové a breakbeatové scény, již u nás zastupuje například Floex. Na rozdíl od něj ale Fallgrapp nepoužívají texty v angličtině – Nora Ibsenová zpívá slovensky. 

Ella Eyre – čarodějka ze zahradní slavnosti

Pátek 19:00 – 20:00, Kinského zahrada, Main Stage

Nikoli Jana, ale Elle. Jmenovkyně hrdinky z knihy Charlotte Brontëové se poprvé výrazně o slovo přihlásila songem Waiting All Night, na který svým vokálem přispěla čtveřici Rudimental. Již o rok dříve ale hostovala například v písních neméně populární skupiny Bastille. Sólovou kariéru řádně započala na konci loňského roku, kdy jí vyšlo EP Deeper, na které by měla ještě letos navázat plnohodnotnou debutovou deskou. Navzdory účasti na festivalech typu Glastonbury organizátoři její pražské vystoupení zbytečně až příliš vyzdvihují,  nicméně do konceptu festivalu skvěle pasuje a jistě zpříjemní páteční zahradní slavnost.

Repetitor – srbští Pixies

Pátek 22:30 – 23:45, Rock Café

V dřívějších dobách existovala na území Srbska silná rocková scéna. Po rozporech a válkách se začalo dařit undergroundové hudbě, na kterou navázala v polovině minulého desetiletí i nová srbská scéna, jíž jsou Repetitor součástí. Debutovou desku vydali až po několika letech existence a prozatím ji dokázali doplnit jen v roce 2012 albem Dobrodošli na okean. Kapela sice nezapře balkánský původ, z jejích písniček je ale slyšet hlavně garážový rock a punk. Bělehradské trio sází na hutný zvuk baskytary a bicích, jediný muž – Boris Vlastelica – tu hraje na kytaru.  Pokud vám není cizí tvorba PixiesThe White Stripes nebo Mudhoney, mohla by vás oslovit i jejich východoevropská kombinace.

Bottled In England – sofistikovaný drum’n’bass 

Pátek 23:45 – 00:50, Roxy

Poslední ostrou zkouškou před opětovným vystoupením na festivalu Roskilde v Dánsku jsou pro Bottled In England Ostrovy. Právě v Roskilde dokázalo duo svou taneční hudbou před třemi lety pobláznit celý stan, a to kariéru teprve startovalo. Letos na akci představí debutové album a několika ukázek by se měla dočkat i Praha. Více než hodinový set má velkou šanci zařadit se po bok nejenergetičtějších tamních vystoupení, jaké nedávno předvedlo například trio The Glitch Mob. Pokud je vám blízký drum’n’bass – deníkem The Guardian doplněný o přívlastek sofistikovaný – a posloucháte Pendulum nebo Chase & Status, zabaví vás i mladí Dánové.

VR/Nobody – atmosféra jako od Jamese Blakea

Pátek 00:10 – 01:10, MeetFactory

Čerstvý projekt sledovaného českého DJe a producenta Jakuba Stracha aka NobodyListen a zpěváka Václava Roučka zveřejňuje singly už nějakou dobu, k prvnímu velkému vystoupení s videomappingem ale dojde až nyní, na United Islands.  Hudba VR/Nobody je oproti hip hopové produkci Nobodyho pomalejší a atmosféričtější a v některých momentech může připomenout až inteprety jako James BlakeThe Weeknd nebo Hurts. Po čtyřech dosud vydaných singlech představila dvojice před pár dny v Bratislavě novou skladbu Somewhere We Used To Fly Together a ještě během letošního roku by měla vydat EP.

123 – turecké ilustrované příběhy

Sobota 17:00 – 18:00, Kampa, Excellent Urban Stage

Poetické turecké trio. Prostřednictvím nahrávek vyprávějí 123 příběhy, které doplňují i ilustrovanými knížkami. Během pěti let odvyprávěli osudy tří lidí, kteří potkávají sovy, velryby a další živé bytosti. Zpívají turecky i anglicky, čerpají z popu i world music a téměř vždy si při jejich koncertech dobře odpočinete. Ten sobotní by tak mohl přilákat spoustu zvědavců, kteří o skupině zřejmě nikdy neslyšeli. 

Heymoonshaker – blues, kytary a beatbox

Sobota 20:00 – 21:00, Kinského zahrada, Radio 1 Stage (placené)

Buskeři Andy Balcon a Dave Crowe se poznali před pěti lety na Novém Zélandu, cestu ke společnému vystupování nejen na ulici si však našli až později, když se vrátili zpět do Evropy. Dvojice má ráda blues a propojením kytar a beatboxu šíří  odkaz afro-americké hudby i mladší generaci, které kořeny moderních černošských stylů tolik neříkají. Hudba Heymoonshaker je hlavně díky Andyho zpěvu syrovým, ale zároveň vášnivým a silně emotivním zážitkem. 

Kamp! – když Poláci surfují

Sobota 22:30 – 23:50, Roxy

Polská skupina Kamp! se České republice představila již několikrát, za sebou má dokonce celorepublikové turné. Pokud jste pražský koncert loni na podzim prošvihli, máte druhou šanci nyní na United Islands. Indie pop, který má dispozice suplovat zaoceánské new wave synth-popové kapely, pro něž je muzika druhou vášní vedle surfování, bude tentokrát hostit  Roxy. V něm představí skupina i svůj nový singl A New Leaf. Dalším nadějným polským interpretem vystupujícím na festivalu budou ten samý den odpoledne na hlavní stagi v Kinského zahradě The Dumplings.

Garden City Movement – jemné izraelské elektro

Sobota 22:30 – 23:40, MeetFactory

V době konání United Islands bude probíhat druhý ročník festivalu Dny Jeruzaléma v Praze. Návstěvníci tak budou mít možnost vidět i vystoupení izraelských intepretů jako LFNTThe Agelcy nebo stále úspěšnějšího eletronického uskupení Garden City Movement. Poklidné, minimalisticky laděné electro může v některých polohách připomenout Disclosure nebo SOHN. Ostatně s těmito projekty také několikrát sdíleli pódium. Česká premiéra proběhne v prostředí, které slibuje slušnou atmosféru, jelikož hned po Garden City Movement nastoupí se svým setem DJ Shadow.

DJ Shadow – král samplování

Sobota 00:00 – 01:30, MeetFactory

DJ Shadow se do Prahy vrací po necelých dvou letech, tehdy zaplnil sál Divadla Archa. V rámci turné All Basses Covered by měl na toto vystoupení navázat v trochu menším prostoru smíchovského klubu MeetFactory. Tam proběhne po skončení hlavního programu oficiální afterparty.
Americký producent a DJ se proslavil v polovině devadesátých let deskou Endtroducing…, na kterou navázal v novém tisíciletí hity Six Days, This Time (I’m Gonna Try It My Way) nebo Scale It Back. Všechny jmenované singly se objevují i na zatím posledním, výběrovém albu. DJ Shadowa inspiruje hlavně hip hop, který dokáže následně přetavit v breakbeat, trip hop, elektroniku a všechno mezi tím.