10 temně krásných gotických snímků, které musí vidět každý milovník tajemna a napětí

Redakce

Máte rádi krinolíny, stará potemnělá panství, tajemná úmrtí, šarmantní démonické muže a sličné, leč rozpolcené ženy? Pak si musíte pustit snímky z našeho seznamu! Filmy na něm jsou natočeny v chladných, nebo naopak drsně sytých barvách, mají hutnou atmosféru a strašidelný nebo detektivní příběh.

  1. Purpurový vrch (2015)
    Guillermo del Toro je mistr vizuálna a jeho hororový počin Purpurový vrch není výjimkou. Prostředí, v němž se odehrává, a kostýmy jsou vyšperkované do nejmenších detailů. A Tom Hiddleston je tu zkrátka neodolatelný.

  2. Dracula (1992)
    Asi nejslavnější a za mě i nejpovedenější zpracování knihy Brama Stokera. Geniální Gary Oldman a mistrný režisérský um F. F. Coppoly udělali z tohoto snímku kultovní záležitost.
  3. Ospalá díra (1999)
    Byl by hřích neuvést na seznamu gotických snímků alespoň jeden počin Tima Burtona. I když by se dalo zařadit více jeho snímků, já vybírám Ospalou díru. Její chladná, černobílá estetika, kterou tu a tam naruší zářivě rudá krev, patří k tomu nejlepšímu, co populární filmař stvořil.
  4. Ve stínu upíra (200)
    Klasického Upíra Nosferatu zná snad každý, jak se ale přelomový horor natáčel? O tom vypráví fiktivní snímek s Johnem Malkovichem v roli F. W. Murnaua a Willemem Dafoem coby Maxem Schreckem. Je podivný chlapík tak ponořen do své role, nebo je s ním vážně něco v nepořádku? 
  5. Plynové lampy (1944)
    Podlý Charles Boyer se snaží přesvědčit svou krásnou ženu Ingrid Bergman, že blouzní a chce ji tak připravit o svéprávnost a jmění. Nejen, že vás po tomto filmu bude děsit každý zvuk, co doma uslyšíte, ale navíc začnete být velmi paranoidní vůči svému partnerovi!
  6. Strašidelný palác (1963)
    Režisér Roger Corman měl v 60. letech období, kdy točil adaptace románů a povídek E. A. Poea. Většinou jsou to béčkové horůrky, ale Strašidelný palác se mu maximálně povedl. Velkou zásluhu na tom má nepřekonaný (a nepřekonatelný) král démonického šarmu Vincent Price.
  7. Tajný obřad (1968)
    Elizabeth Taylor hraje stárnoucí prostitutku, které zemřela dcera. K sobě domů ji pozve křehká bohatá sirota Cenci (Mia Farrow) a požádá ji, aby nahradila její zesnulou matku. Vztah mezi dvěma ženami se začíná podivně zvrtávat a příchod Cencina nevlastního otce tomu ani v nejmenším nepomůže. Ponurá atmosféra velkého domu vás dokonale vtáhne.
  8. Ti druzí (2001)
    Film, který se dá kvůli pointě vidět jen jednou, ale člověka to sakra mrzí. Vlezle ponurá atmosféra opuštěného chladného domu se totiž chytne a nepustí.
  9. Mrtvá a živá (1940)
    A další jméno, co nesmí chybět – sám mistr napětí Alfred Hitchcock! Film s Laurencem Olivierem a Joan Fontain, megahvězdami své doby, je oceněn dvěma Oscary a vy ho rozhodně musíte vidět.
  10. Z pekla (2001)
    Johnny Depp hraje inspektora vyšetřujícího vraždy londýnských pracujících dívek. Příběh nikdy nedopadeného Jacka Rozparovače je vyvedený v krásně temné atmosféře a sytých barvách, co se vám vryjí do paměti jako obraz.

10 prokletých filmových hororů, jejichž vznik provázely podivné události

10 hororů s dětmi tak děsivými, že už nikdy nebudete chtít rodinu