10 zajímavostí o zvířatech, které fakt nepotřebujete vědět

Redakce

Čekání ve výtahu, fronta na kafe nebo cigaretová pauza s kolegou. Přesně v tyto momenty by se vám hodilo nějaké malé, nekontroverzní a zajímavé téma k diskuzi. Žádné vás nenapadá? Od toho máte Koule.cz a 10 zvířecích faktů, které nepotřebujete vědět. Můžou se ale kdykoliv hodit!

  1. Žralok je jediná ryba, která dokáže mrknout oběma očima. Už jste viděli letošní filmovou novinku Mělčiny, kde si to Blake Lively rozdává se žralokem na život a na smrt? Kdyby věděla, že žralok umí mrkat oběma očima… No asi by jí to nebylo nic platné. Ale vy už tuhle informaci nikdy nezapomenete.
  1. Na světě je víc kuřat než lidí. Takže nezbývá než doufat, že se nenajde jedna chytrá slepice, která zosnuje povstání. Modleme se za to, aby se kuřata lidstvu nepomstila za všechny KFC kyblíky a mekáčové nugetky.
  1. Kočka má 32 svalů v každém uchu. A právě kvůli tomu může své uši natáčet za zvukem, aniž by musela hýbat hlavou. S velkou přesností určuje a lokalizuje zdroj zvuku. Doufejte, že se v příštím životě nenarodíte jako myš se sklony k dupání.
  1. Pštrosí oko je větší než pštrosí mozek. Vsadili bychom se, že o některých lidech to platí taky.
  1. Tygři mají pruhovanou nejen srst, ale i kůži. Tygří pruhy jsou stejně unikátní rozlišovací znamení jako lidské otisky prstů. Na světě nenajdete dva, kteří by mohli mít stejné pruhy.
  1. Zlatá rybička má krátkodobou paměť pouhé tři sekundy. Krátkodobou paměť prý zhoršuje nedostatek tekutin. A ten zrovna zlatým rybičkám zase tolik nehrozí. Možná to rybičky trochu přehánějí s hulením trávy?
  1. Šváb přežije devět dní bez hlavy. Dýchá totiž průduchy po celém těle. Navíc má po těle i nervové tkáně zodpovědné za základní reflexy. I bez mozku může dělat jednoduché pohyby. Běhat, vstávat a reagovat na vnější podněty. Něco jako vy, než si dáte ranní kafe.
  1. Oslíci zabijí ročně víc lidí, než kolik jich zemře při leteckých katastrofách. Dalo by se odhadnout, že lidé se bojí mnohem víc létání než oslů. A že prý jsme inteligentní tvorové…
  1. Šneci dokážou spát tři roky, a když přijdou o oko, doroste jim nové. Není jim ale co závidět, výzkumy dokazují, že se ještě nenašel ani jeden šnek, který by to daleko dotáhl.
  1. Nejhlasitější zvíře na světě je keporkak. Zpívá tak pronikavě, že ho můžete slyšet i na čtyřicet kilometrů. Některé jeho písně mohou trvat i celý den. Doufejte, že si ho váš soused v paneláku nepořídí jako domácího mazlíčka.

Jeďte se pokochat: 6 míst, kde pozorvat velryby

6 nejúžasnějších destinací, které jsou výborné pro vyjížďky na koních