10 zpívajících hereček a herců. Vyberte toho nejlepšího!

sindlauerovamarta

Na většině hereckých škol je zpěv jeden z povinných předmětů, ovšem ne každý student se naučí své hlasivky používat natolik dobře, aby s nimi pak dostával diváky do kolen. A když už umí zpívat, nemá zase dobré písničky. Takové v naší desítce ale nemáme, do seznamu jsme totiž zařadili ty nejtalentovanější herce se skladatelským umem. Rozhodnutí je jen na vás, tak hlasujte! Je lepší muzikant David Duchovny, Johnny Depp nebo Scarlett Johanssonová?

 #anketa#

David Duchovny

Hlavní hvězda Akta X a Californication si fakt, že umí psát a zpívat písně, nechávala dlouho dlouho pro sebe. „Jakmile jsem začal hrát, řekl jsem si: Sakra, tak by přeci mělo bejt jednoduchý i zpívat! Je to taková legrace, nepřemýšlím o tom, jestli si moji hudbu někdo koupí a ani mě nezajímá, co si o tom kdo myslí. Hlavně, že mám z toho potěšení já!“ nechal se čtyřiapadesátiletý Duchovny slyšet. Jeho debutové album nazvané Hell or Highwater vychází 12. května a mělo by to být „něco mezi Wilco a R.E.M.“. Tak uvidíme. Jestli bude David procházet hudebním byznysem stejně lehce jako agent Fox Mulder svými zapeklitými případy, můžeme se těšit na něco velkolepého.

Scarlett Johanssonová

Jedna z nejvíce sexy žen na světě je jednoznačně více uznávaná na poli hereckém nežli hudebním, o jejich pěveckých kvalitách přesto nemůže být pochyb. Debutové album Anywhere I Lay My Head (2008), obsahující jednu původní píseň a deset coverů Toma Waitse, vůbec nebylo propadákové – herečka naopak dostala důvěru od filmařů a nabídky k nazpívání soundtracků se jen hrnuly. Teď se múza Woodyho Allena chystá prorazit s The Singles, super-popovou superkapelou, v níž jí budou pomáhat Este Haim, Holly Miranda, Kendra Morris a Julia Haltigan. Což zní už samo o sobě dobře!

Joseph Gordon – Levitt

Herec Joseph Gordon-Levitt (Temný rytiř povstal, Deset důvodů, proč tě nenávidím, Počátek) byl vždycky až příliš skromný na to, aby se hnal do první řady v pěvecké exhibici. Proto nemá vlastní sólovou desku a zatím se k tomu ani příliš nemá. Ale zato se velmi rád věnuje své produkční společnosti HitRecord, na jejižch firemních prezentacích jen velmi zřídka nesáhne po kytaře a nepředvede něco ze svého pěveckého umění. Na zajímavý seznam jeho nejlepších coverů se můžete podívat tady. Lithium od Nirvany je ale určitě jeho nejpovedenější předělávkou.

Johnny Depp

Johnnyho Deppa jste samozřejmě slyšeli skvěle zpívat ve filmovém muzikálu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, což je mimochodem zatím poslední opravdu kvalitní film jinak v mnoha směrech kultovního Tima Burtona. Když bylo Deppovi dvanáct, dostal od mamky kytaru a od té doby ji už nepustil. Hrál v rockové kapele The Kids, zastával pozici baskytaristy v psychedelické partě P, ale jinak spíš rád hostuje na deskách či při vystoupeních ostatních hudebníků. Tak jako třeba na albu Be Here Now od Oasis, kde si zahrál na kytaru ve Fade In-Out. A na YouTube si stačí zadat „Johnny Depp guitar“ a hned vám vyjedou stovky odkazů na vystoupení s Aerosmith, ZZ TopMarilynem Mansonem a mnoha dalšími.

Jared Leto

Herec Jared Leto (Klub rváčů, Rekviem za sen, Zavraždění Johnna Lennona, Pan Nikdo) a jeho starší brácha Shannon založili kapelu Thirty Seconds to Mars už před sedmnácti lety, ale na to, jak chutná ta pravá sláva, si museli počkat až do nejsilnější vlny emo-mánie kolem roku 2005. Jak ale emo vlna opadala – respektive jak se kapely začaly zbavovat veškeré černi – přestaly tak být zajímavé a spoustu z nich se rozpadla nebo radikálně změnila styl, což je i případ 30STM. Jejich další desky sice nepatří vyloženě do odpadu, ale při živých vystoupeních vyšlo postupně najevo, jak slaboučký hitový potenciál mají. Naopak herecká kariéra Jareda je na výsluní, při poslední udílení Oscarů získal sošku za nejlepší mužskou vedlejší roli ve filmu Dallas Buyers Club.

Hugh Laurie

Otravný, ale geniální doktor Gregory House je životní roli anglického herce Hugha Laurieho, který je ve skutečnosti velmi slušný, tichý a spořádáný člověk, jenž nejraději ze všeho hraje na klavír a poslouchá jazz. A nebručí u toho na všechny jako jeho seriálová postava. Velmi rád performuje na různých charitativních akcích, vydává kritiky ceněné desky s původní i převzatou tvorbou, vystupuje se všemožnými orchestry a od té doby, co v roce 2012 padla poslední klapka seriálu Dr. House, se věnuje výhradně hudbě. V nedávném rozhovoru ale přiznal, že aby nezapomněl své herecké umění, přinutil se přijmout nabídku z filmu.

Juliette Lewisová

Juliette Lewisová byla hodně populární ve filmech z konce osmdesátých a začátku devadesátých let (Od soumraku do úsvitu, Takoví normální zabijáci), a i když to s její hereckou kariérou šlo nahoru dolů, nikdo nikdy nepochyboval o tom, že je skvělou herečkou. Podobně chaotické je i její působení v hudebním světě: naprosto iracionálně opustila svou úspěšnou kapelu Juliette and the Licks, která měla mimořádně dobře našlápnuto do vyšší ligy (mohli jste vidět jejich strhující vystoupení na Rock for People v roce 2010) a vydala se na sólovou dráhu, která už zdaleka nebyla tak úspěšná. Po Licks tu aspoň zbyly tři vynikající alba včetně skvělé pecky Hot Kiss.

Zooey Deschanelová

Zooey Deschanelová se nejvíc proslavila rolí Summer v romantické ne-úpně-komedii 500 dní se Summer, kde se do ní zabouchl až po svoje vtipné uši Joseph Gordon-Levitt. Díky této roli se také dostala do širšího povědomí její folková kapela She & Him, v níž jako klavíristka a zpěvačka vystupuje spolu s kytaristou Matthewem Wardem. Přitom Zooey se mohla stát místo herečky právě hudebnící, ale přiznala se, že doteď má při zpívání obrovskou trému a spoustu let písně jen psala a bála se je zpívat. Její ostych zlomil před deseti lety právě kolega Ward. Od té doby vydali pět úspěšných alb a také díky nim dnešní americká mládež nezapomíná na to, že kromě mainstreamu existuje i působivá folková hudba.

Ryan Gosling

Kanadský krasavec k nakousnutí Ryan Gosling (Vzorec pro vraždu, Drive) měl vždycky k hudbě blízko. O tom už ostatně vypovídá pouhý fakt, že se objevil po boku Justina Timberlakea, Britney Spears a Christiny Aguilery v pořadu Micky Mouse Club. Ale taky má rockovou kapelu Dead Man’s Bones, která vydala zatím jediné, ovšem velmi zajímavé eponymní album. Zvláštní na něm je třeba už jen to, že se celé točí kolem duchařských historek a s kolegou Zachem Shieldsem se také dohodli, že každý song budou zkoušet maximálně třikrát a všechny případné nedokonalosti na desce zůstanou. Další album se právě rodí.

Steven Seagal

I neporazitelný hrdina akčních filmů, notorický klaďas a vyloženě oblíbenec tuzemského večerního televizního programu Steven Seagal má prsty v hudbě. Je to talent! V roce 2005 vydal svou první desku Songs From the Crystal Cave, která je příznačná hlavně svou nevšední fúzí různých stylů – uslyšíte na ní blues, country, world music i pop a hostuje na ní Stevie Wonder. Čas od času, kdy Steven nemusí pouhým pohledem ničit své protivníky, vyjíždí na turné se svou partou jménem Thunderbox.