3 nejlepší psychologické filmy, které vám dokonale zamotají hlavu

Redakce

Zajímáte se o psychologii člověka? Pak byste měli vidět tato tři strhující dramata. Počítejte s tím, že vaše mozkové závity dostanou zabrat.

Prokletý ostrov (2010). Psychologický thriller natočil Američan Martin Scorsese. Hlavní roli detektiva Teddyho Danielse ztvárnil legendární herec Leonardo DiCaprio. Nikdo jiný by ho nezahrál lépe. Detektiv spolu s kolegou Chuckem Aulehoem vyráží na ostrov Shutter. Oba mají za úkol pátrat po šílené vražedkyni, která zmizela z psychiatrické léčebny. Ted během vyšetřování neustále vzpomíná na svoji mrtvou ženu. Postupně zjišťuje, že v léčebně není všechno zcela v pořádku. Získává podezření, že lékaři dělají na pacientech nelegální pokusy. Sám se však ocitá ve stavu, kdy jeho psychický stav není v pořádku. Snímek je protkán nacistickým nádechem. Hlavní hrdina se zcela nevzpamatoval z druhé světové války. Film má dvě roviny, na kterých se můžete nechat unášet. Na začátku se vám podaří spatřit nejspíš jen jednu, ale na konci se to změní.  

Requiem za sen (2000). Drama Requiem za sen natočil Američan Darren Aronofsky. Film je zpracován podle stejnojmenné knižní předlohy. Na scénáři dokonce spolupracoval i autor velkolepého díla, Hubert Selby. Ve filmu excelovali čtyři hlavní herci. Jared Leto, Marlon Wayans, Jennifer Connelly a Ellen Burstyn. Ta byla dokonce za svoji roli Sary Goldfarb nominovaná na Oscara. Všechny hlavní postavy jsou závislé na návykových látkách. Postupně jsou jimi pohlcováni. Každý z nich touží po lepším životě. Harry a a Marion se chtějí vymanit ze stereotypu. Začnou brát drogy. Jinak na tom není ani Harryho kamarád Tyrone. Nikdo z nich nedokáže přestat. Harryho máma dostane telefonát, ve kterém jí někdo tvrdí, že byla vybrána do televizní show. Sara je nadšená. Okamžitě se upne na svůj sen, stát se TV hvězdou. Připravuje se na to. Zkrášluje se. Hubne s pomocí pilulek. Je tím posedlá. Zvyšuje dávky. Po několika měsících se starší dámě z televize už nikdo neozve. Nepochybně to byl nějaký žertík, ale ona hubne dál. Začne trpět halucinacemi, až se z toho zblázní. Všichni čtyři hlavní hrdinové překračují svoje hranice pro svůj chtíč a závislost. Práce s psychikou postav a jejich emocemi je v tomto filmu neuvěřitelná. Requiem za sen vám nedá spát a nejspíš nad ním budete muset přemýšlet ještě dlouho po zhlédnutí.

Svět podle Prota (2011). Psychologické drama natočil Brit Iain Softley. Inspiroval se stejnojmennou knižní předlohou, kterou napsal Gene Brewer. Hlavního hrdinu si zahrál Kevin Spacey. Pacient psychiatrické léčebny Prot, tvrdí, že přichází z planety K-PAX. Nosí tmavé brýle a neustále žvýká ovoce. Blázna má na starost doktor Marc Powell. Snaží se přijít na kloub jeho osobnosti. Pacient mu neustále vypráví o své planetě. Klasické léčebné metody na něj nijak nepůsobí. Všem ostatním pacientům pomáhá a jejich diagnózy se zlepšují. Protova osoba je uvěřitelná. Budete mít pocit, že opravdu není člověk. Lékař však postupně odkrývá jeho minulost a příčiny podivných stavů. V tomto filmu se dozvíte, jak je lidská psychika složitá. Zjistíte, co všechno s člověkem dokáží udělat bolestivé situace. Budete koukat!

Kvíz: Jak dobře znáte Pána prstenů?

16 věcí, které se stávají jen v pornofilmech

Témata:,