4 akce, které by si žádný milovník architektury neměl nechat ujít

karolinabranikova

Druhá polovina letošního roku bude bohatá na události z oblasti architektury. Smršť plnou památek a moderních budov zahájí nadějní budoucí architekti, v Plzni se podíváme, co se stihlo v novém tisíciletí a pouť uzavřeme dvěma festivaly, které vás poučí o místěm na kterém žijeme.

COMPLETED 2015

Kdy: 19. června – 4. července 2015

Kde: Brno

Pokud vás zajímá, jaké osobnosti budou dalších několik let vládnout tuzemské architektonické scéně, zajdtěte se podívat na přehlídku Completed 2015. Moravská galerie v Brně totiž vystavuje přehlídku diplomových prací studentů ateliérů Akademie výtvarných umění v Praze a jejich díla se tak poprvé dostanou do podvědomí veřejnosti mmo půdu domovské fakulty. 

Necelá padesátka mladých autorů prezentuje na svých modelech a projektech pohledy na konceptuální i teoretická řešení pro reálné lokace města. K vidění tak budou návrhy nového konceptu Brněnské filharmonie, termálních lázní švýcarského Yverdonu nebo využití kasáren v Černých polích pro novou radnici. Výstavu kurátoři doplnili o autorské animáky, které mají návštěvníkům přiblížit proces tvorby architektonického projektu. 

Ukázka výstavy Completed 2015. Zdroj: Facebook Fakulty architektury VUT v Brně

Plzeňská architektura nového tisíciletí

Kdy: 29. června – 23. července 2015

Kde: Plzeň

Jak se vyvíjela architektura v Plzni v posledních patnácti letech? Na to odpoví výstava Plzeňská architektura v novém tisíciletí, která od začátku tohoto týdne probíhá před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje. Hledáčky profesionálních fotografů zachytily plzeňské kulturní, sportovní a veřejné stavby, ale i rodinné domy a firemní sídla, která vyrostla v hůavním evropském městě kultury během 21. století. Expozice, která prezentujíce celkem 25 objektů z veřejného prostranství Plzně včetně firem z úspěšné průmyslové zóny na Borských polích, Loosovými interiéry či lávkou z pivovaru a novým mostem na Jateční, zůstane ve Smetanových sadech až do 23. července. 

Nové divadlo v Plzni. Zdroj: Plzeň 2015 

Architecture Week Praha

Kdy: 17. srpen – 18. říjen 2015

Kde: Praha

Devátý ročník mezinárodního festivalu architektury, infrastruktury a územního rozvoje poctí od srpna do října svou přítomností naše hlavní město. Architecture Week Praha si klade za cíl vzdělávat širokou veřejnost o krásách a tajích místního architektonického umění, a proto letos představí více či méně známé budovy a památky Prahy i všech třinácti regionů České republiky, ale také kulturní aktivity jednotlivých krajů.

Ústřední akcí letošního ročníku se staně výstava Památky mého kraje. Jednotlivé kraje budpu prezentovány formou architektonických modelů historických budov, fotografiemi moderních i historických objektů a charakteristikami daných regionů. Na expozici budou promítány také krátké filmy, reflektující specifika daných oblastí. V Jiřském klášteře na Pražském hradě a na na ambasádách budou vystaveny prezentace dalších 25 zemí ku příležitosti 70. výroří založení UNESCO. Na oltář architektury přinese festival přednášky, diskizní fóra a komentované přednášky věnované novým trendlm v oboru. 

Dóm sv. Václava v Olomouci. Zdroj: Architecture Week Praha

Den Architektury

Kdy: 3. říjen – 4. říjen 2015

Kde: od Berouna po Žatec

Věděli jste, že 1. říjen je Světovým dnem architektury? A tak se občanské sdružení Kruh rozhodlo uspořádat o prvním říjnovém víkendu český Den architektury. Akce s podtitulem Do ulic, mezi domy láká již čtvrtý rok obyvatele malých i velkých měst, aby se dozvěděli něco více o prostředí, ve kterém žijí. K tomu pomáhají organizované prohlídky, vycházky, projížďky a workshopy pod vedením architekt, historiků nebo teoretiků umění. 

Festival proběhne celkově v 55 českých a slovenských městech. V Praze se můžete zúčastnit třeba architektonicko-ornitologické procházky po Stromovce, projít si vykřičené domy 19. a 20. století, shlédnout jednu z mnoha filmových projekcí nebo si projít prostory Centra současného umění DOX za komentáře jeho autora Ivana Kroupy. Akce v rámci festivalu jsou zdarma a na své si tu přijdou všechny generace. 

Plná střecha DOXU při loňském Dni architektury. Zdroj: Facebook DA