5 herců, kteří svými významnými rolemi pomohli prolomit ve světě homosexuální tabu

Redakce

Před několika lety se homosexuálové ještě pohybovali na okraji společnosti. Dnes už je tomu naštěstí jinak. K prolomení tohoto tabuizovaného tématu pomohlo několik filmů v čele s předními herci světové kinematografie. Kteří to jsou?

  1. Daniel Radcliffe

Danielovi ságu o Harry Potterovi pravděpodobně do konce života už nikdo neodpáře. Každý ho s ní bude navždy spojovat. Přesto všechno však talentovaný herec chtěl dokázat, že zvládne zahrát i jiné role. Homosexuála nevyjímaje, což pro něj byla nepochybně výzva. Ve filmu Zbav se svých miláčků (2013) ztvárnil mladého básníka Allena Ginsberga. Byl to homosexuál a zpočátku se s touto skutečností těžko vyrovnával. Společnost nepřijímala zrovna nejpříjemněji fakt, že výrazná osobnost z generace bítníků je na kluky. Danielovi se zahrát roli homosexuála povedlo. Podpořil tak svým výkonem jedince s opačnou orientací.

  1. Jim Carrey

Když se řekne Jim Carrey, většinu lidí napadne slovo komik. Zahrál si ve spoustě zábavných filmech, že tomu vlastně ani nemůže být jinak. Neměli bychom však zapomínat i na jeho neobvyklé role. Máme na mysli hlavně Stevena Jay Russela ve filmu I Love You Philip Morris (2009). Jedná se o příběh podvodníka, který se dostal do vězení. Tam potká svoji lásku Philipa a v tu chvíli zjistí, že je homosexuál. Pokud jste ještě neviděli Jima v této roli, měli byste to napravit, protože o hodně přicházíte.

  1. Tom Hanks

Tom Hanks má na svém kontě několik úspěšných rolí, které ho vynesly na vrchol slávy. Jednu z těch významnějších byste neměli opomenout. Tou je právník Andrew Beckett z filmu Philadephia (1993). Mladý Andrew má rád svoji práci a jde mu opravdu od ruky. Potíž tkví v tom, že je homosexuál a k tomu ještě nakažený virem HIV. Poté, co tato věc vyjde najevo, přijde o svoji práci. Andrew se nevzdává a statečně se dovolává svých práv. Díky příběhu o mladém právníkovi byly v USA vyvolány vášnivé debaty o homosexualitě.

  1. Leonardo DiCaprio

Leonarda můžeme bezpochyby označit za jednoho z nejlepších herců nejen současnosti ale i minulosti. Zahrál si několik významných rolí. Ztvárnil dokonce i prokletého básníka Arthura Rimbauda ve filmu Úplné zatmění (1995). Mladý umělec okouzlí Paula Verlaina a ten nemá jasno, zda chce zůstat se svojí ženou, nebo být s Arthurem. Milostný kolotoč roztočil tehdy ještě tabuizované téma homosexuality. Leonardo roli přijal s tím, že mu možná do budoucna poškodí jeho hereckou kariéru, což se naštěstí nestalo. Ztvárněním Arthura nám DiCaprio dokázal, že umí skvěle ztvárnit opravdu kohokoliv.

  1. Heath Ledger a Jake Gyllenhaal

Příběh o velké lásce byl sepsán už v roce 1997. Všichni věděli, že by z toho mohl být velkolepý film, ale žádnému režisérovi se nechtělo točit žhavé scény mezi dvěma muži. Nakonec se toho ujal Ang Lee. Trefil tím hřebíček na hlavičku. Pojmenoval snímek Zkrocená hora (2005). Film se stal trhákem. Velký podíl na tom mají herci Heath Ledger a Jake Gyllenhaal, kteří hráli hlavní role.

10 zajímavostí, které pravděpodobně nevíte o filmu Pulp Fiction

Trable s natáčením Sex ve městě. Která herečka dělá problémy?

Témata: