5 nejhorších teroristických útoků na světě aneb co předcházelo útoku v Paříži

Redakce

Svět je plný zloby a násilí. Někteří lidé nemají žádné slitování se životy druhých... Teroristé zabíjejí civilisty a žádné vrásky si z toho nedělají. Připomeňme si jejich nejhorší útoky v historii, kterých se dopustili na nevinných lidech. Poslední útok se stal 13. listopadu 2015 v Paříži. Zemřelo při něm asi 150 lidí.

  1. Letadlo Air India. Letoun společnosti Air India měl namířeno z Montrealu na mezipřistání do Londýna. Bohužel se mu do cílového místa nepodařilo doletět. Roku 1985 vybuchlo nad Atlantským oceánem. Specialisté na letecké katastrofy zjistili, že Boeing 747 měl v zavazadlovém prostoru časovanou bombu. Po jejím vybuchnutí spousta cestujících stále byla na živu. Definitivní smrt u všech pasažérů nastala až po pádu letadla do moře. Celkem přišlo o život 329 lidí. Majitel trhaviny, člen sikhské separatistické organizace Babbar Khalsa, ale v letadle nebyl. Nechal si zavazadlo pouze letounem poslat do jiné země. Tato katastrofa se řadí k největším teroristickým útokům v historii letectví.
  2. Škola v Rusku. Teroristé 1. září 2004 obklíčili školu v Beslanu. Zajmuli přes 1000 rukojmích. Tvrdili, že pokud vláda nepřistoupí na jejich podmínky, celá budova i se všemi lidmi v ní vybuchne. Konflikt mezi vládou a čečenskými extremisty vyvrcholil. Ve škole bomba opravdu bouchla a ozbrojené jednotky se hrnuly dovnitř. Rukojmí, kteří nezemřeli při výbuchu, zemřeli při ostré palbě ruských vojáků. Teroristé je použili jako živé štíty. Tento útok nepřežilo okolo 350 lidí, z nichž největší část tvořily malé děti.
  3. Qahtaniya a Jazeera v Iráku. Ve městech Qahtaniya a Jazeera se v roce 2007 odehrály 4 bombové útoky. Teroristé naložili do 3 osobních vozů a 1 cisterny výbušniny a v blízkosti mešit se odpálili spolu s auty. Všechny bomby byly odpáleny naráz. Podle znalců islámští extremisté použili 2000 kilogramů trhaviny. Bombový útok si vybral velkou daň, zhruba 800 mrtvých a 1500 zraněných lidí. Za tímto hrůzným činem údajně stojí organizace Al-Káida.
  4. Nigérie a Boko Haram. Za jednu z nejhorších teroristických organizací v Nigérii se považuje Boko Haram. Se svým nestrašnějším a prvním útokem udeřila v roce 2009. Islámští extremisté srovnali se zemí více než deset vesnic. Vojáci počet obětí nedokázali přesně spočítat, protože bezvládných těl leželo v prachu strašně moc. Spekuluje se o 1500 mrtvých. Nejhorší je, že stále nikdo tuto organizaci nedokázal zastavit. Od roku 2009 patří v Nigérii zabíjení nevinných civilistů na denní pořádek.
  5. Světové obchodní centrum. Jednoznačně nejhorší teroristický útok, který se navždy zapsal do světové historie, byl proveden v USA, 11. září 2001. Organizace Al-Káida unesla čtyři letadla s civilními cestujícími. Dvě z nich únosci úmyslně nasměrovali na budovy Světového obchodního centra. Stavby se po chvíli sesunuly k zemi. New York a okolní města zachvátily obrovské vlny prachu. Třetí letadlo bylo nasměrováno na budovu Ministerstva obrany USA, na Pentagon. Únosci ze čtvrtého letadla údajně plánovali náraz do Bílého domu. Naštěstí se jim poslední mise nepovedla a letoun se neplánovaně zřítil u města Shanksville. Při útoku na USA zemřelo 2 977 nevinných včetně 3 Čechů. Počet zraněných se pohyboval okolo 8 tisíců.

Nová funkce Facebooku: Díky ní víte, že vaši přátelé přežili útok v Paříži