5 nejlepších comebackových songů aneb tak já jsem zase tady

Redakce

Umělci odchází ze scény či si prostě dávají tvůrčí pauzu z různých důvodů. To čekání na to, až se vrátí, bývá někdy hodně těžké. Ale radost, když se vrátí, bývá naprosto slastná. Obzvlášť když se comeback vydaří. A my si o těch nejzdařilejších dnes povíme.

Meat Loaf – I Would Do Anything For Love (But I Won’t Do That). První v dvaceti osmi zemích světa. To je na comebackový singl dost velký úspěch. Meat Loaf zaznamenal poslední úspěch v roce 1977 s albem Bat Out Of Hell a na svůj skutečně největší úspěch musel čekat dlouhatánských šestnáct let, tedy na rok 1993, kdy vyšel velehit I Would Do Anything For Love, který obdržel i velice efektní a propracovaný videoklip, na kterém se podíleli ti nejlepší filmaři.

Cher – If I Could Turn Back Time. Cher je žena, která očividně ráda riskuje. Hudební kariéru totiž opustila hned několikrát. A skoro vždy to bylo kvůli hereckým ambicím. Něco jako comeback tedy zažila čtyřikrát, pokud se to dá takto spočítat. Přičemž dva z nich jsou nejzásadnější – ten, který se stal v roce 1989, a ten, který proběhl o osm let později. My se zaměříme na ten první, protože ten druhý si většina z našich čtenářů jistě pamatuje (viz Believe či Strong Enough). Klip k If I Could Turn Back Time se natáčel na válečné lodi Missouri a Cher v něm koncertuje pro námořníky. V klipu mimochodem můžete v triku Jima Hendrixe a s kytarou vidět tehdy dvanáctiletého syna Cher Elijaha.

Daft Punk – Get Lucky. Daft Punk a jejich triumfální návrat v roce 2013 asi nikdo nepředvídal. Jasně, francouzské duo mělo už odedávna status největších hvězd tanečně elektronické hudby, ale těžko někdo mohl předpokládat, že tak změní styl a že začnou být tak mainstreamoví a zároveň kvalitní. Že by byli lehce rozpoznatelní, to už říci nelze, neboť styl Grammy ověnčeného alba Random Access Memories je vcelku jasně daný a většina písní nevybočuje z jednotného směru a že jde o Daft Punk poznáte tak maximálně podle vokodérů. I to je případ Get Lucky. Get Lucky v současné době buď nenávidíte, nebo milujete – nic mezi tím. Nepochybně se jedná o geniální song, který má už dávno status jedné z nejúspěšnějších písní všech dob, a nejenže vrátil Daft Punk do první ligy, on je i vystřelil do úplně jiné dimenze.

Take That – Patience. S britským boybandem Take That je to trochu složitější, protože je neustále trápí personální problémy. Tedy konkrétně to, že Robbie Williams ve skupině tu byl, tu nebyl a nakonec tam tedy není a taková atmosféra není na jaksi uzavřeném pracovišti žádoucí. Tenkrát v comebackovém roce 2006 tam ale Robbie nebyl a klukům to stejně vyšlo. Se singlem Patience. Ten můžete slyšet v rádiích hojně dodneška a song se stal vynikající upoutávkou na celé comebackové album Beautiful World, které sice kvalitativně překonalo pozdější Progress, ale i ono nabídlo pár skvělých písní. Comeback jak má být!

Johnny Cash – Hurt. Johnny Cash udělal ke sklonku svého života něco, co teda fakt nikdo nečekal. Půjčil si song od Nine Inch Nails. Tedy od industriálně rockového hudebního tělesa, o kterém by se snad ani nedalo předpokládat, že je legendární zpěvák nějak blíže zná. A vůbec nejlepší na tom je, že Cashova verze Hurt, je považována za vůbec nejlepší cover všech dob. A nejen samotný cover. Podobně vysoce ceněno je i doprovodné video, plné opravdových emocí.

5 hudebních klipů, ve kterých se jí, jí a jí

5 nejerotičtějších klipů: Tato videa vás nažhaví