5 nejlepších písní Calvina Harrise

Redakce

Skotský DJ Calvin Harris (v občanském průkazu Adam Wiles) už je dnes stálicí v oboru, ale jeho cesta k úspěchu nebyla vůbec krátká ani snadná. Než se probojoval do špičky, trvalo mu to deset let. A když už se dostal na vrchol, tak ve velkém stylu – dnes patří do první pětky nejvíce vydělávajících dýdžejů. Skutečně je jeho hudba tak dobrá? Přesvědčte se v našem článku.

We Found Love. Jakkoli má tato píseň primitivní text a nepříliš složitou strukturu, přesto platí za jeden z nejdůležitějších hitů desetiletí. Psal se rok 2011 a díky této pecce se předtím málokomu známý chlápek za mixážním pultem stal v podstatě přes noc hvězdou. A to mu Rihanini fanoušci (zvaní Rihanna Navy) vůbec nevěřili – předtím, než song vyšel, mu prý psali výhružky, že se má na co těšit, pokud skladba nebude dobrá. Jenže ona se ukázala být dobrou až moc. S We Found Love se také váže jedná zajímavá historka. Když Rihanna natáčela k písni klip, vyšla si u toho (v rámci scénáře) polonahá do pole a farmář, kterému pole patřilo, se zděsil, co se mu to tam promenáduje za lehkou děvu. Ničeho a nikoho se nebál, šel si s Rihannou promluvit, že se mu to nelíbí, potřásli si rukou a zpěvačka tam klip stejně natočila. Ale farmářův pozemek v severním Skotsku už navždy zůstane místem proslaveným.

This Is What You Came For. Spolupráce s barbadoskou velvyslankyní Harrisovi dokonale vychází. Na co spolu sáhnou, z toho je hit jako Brno. Jediná píseň, která se tak úplně neprobojovala někam vysoko do hitparád (ale přesto platí za velice zdařilou), je Where Have You Been. A pak přišlo This Is What You Came For. Původně ji Calvin chtěl dát Rihanně celou, ale ta se jí na její žánrově dosti vymezné album Anti nehodila. Navrhla však hudebníkovi, že si skladbu může nechat a ona mu na ní zahostuje. To Skota velice potěšilo, ale musel si ještě počkat, až Rihanna dodělá své vlastní album a až se najde skulinka v jejím turné, které následovalo ihned po vydání desky. Vokály se nakonec – za pět minut dvanáct – podařilo nahrát, a to hned na první a jediný pokus.

I Need Your Love. Ellie Goulding na tento obrovský hit práskla, že když k němu nahrávala svůj zpěv, v hlavě se jí honily neustále myšlenky, že tenhle song u posluchačů propadne. „Každý Calvinův singl měl úspěch, ale bude tohle ten první, který neoslní?“ položila si rétorickou otázku v jednom z interview, když zavzpomínala na doby vzniku tohoto megahitu. Naštěstí neměla pravdu a její předtuchy byly mylné. Nejenže samotná píseň nadchla veřejnost i kritiku, k songu vyšel i lehce zavádějící vizuál zobrazující Goulding a Harrise jako pár. Stálo je to nakonec hodně vysvětlování, že spolu fakt nejsou, ale klip je to opravdu barevný, milý a hezký.

Sweet Nothing. Florence Welch z indie-art rockového uskupení Florence and the Machine nebyla zrovna nijak proslavená tím, že by hostovala u tak nečekaných interpretů, jako je třeba Calvin Harris. O to zajímavější je tato spolupráce. A přitom k ní kvůli velice nabitému programu obou aktérů vůbec nemuselo dojít a Florence se nakonec dokopala k vokálnímu výkonu jen proto, že nějakou dobu předtím Harris zremixoval některé z písní the Machine. Byla mu tu hostovačku v podstatě dlužná. A nakonec je za to sama doteď jen ráda, protože si i ostatní interpreti všimli, že je Welch vynikající nejen jako sólistka, ale i jako spolupracovnice.

Blame. A teď tu máme song, který je skutečným rekordmanem. A kupodivu ne z hitparádového nebo youtubového hlediska, ale z úhlu pohledu platformy Spotify. Tohle byl totiž v roce 2014 nejvíc streamovaný hit a také první hit, který přeskočil magickou hranici deseti milionů přehrání v této streamovací aplikaci. Všechno to začalo tak, že Newman navrhl přes Twitter Harrisovi, že by spolu mohli na něčem zapracovat, a zpěvák mu hned poslal kousek dema, se kterým mu vypomohl mimo jiné i bratr, James Newman. Calvin byl přímo nadšen a ihned zapracoval na melodii. Jen je trochu škoda, že nikdo nikdy neslyšel původní verzi skladby, určitě by bylo zajímavé obě varianty srovnat.

Kdo ze zpěvaček vydělává nejvíc peněz?

5 skvělých tanečních songů, na které se neprávem pozapomnělo