5 nejvýraznějších filmů podle knih Michala Viewegha

ivaprivrelova

Počítáme-li i jeho původní scénář ke snímku Svatá čtveřice, pak je novinka Vybíjená, jejíž recenzi chystáme, už desátým filmem podle Michala Viewegha. A jak se zdá, spojení „Film podle Viewegha“ označuje povrchní provinční tragikomedie o Češích a jejich vztazích, které kritika vesměs odsoudí a diváci na ně přijdou do kina po stotisících. Nebo ne? Podívali jsme se na TOP 5 nejvýraznějších "filmů podle Viewegha".

5. Případ nevěrné Kláry (2009)

Případ nevěrné Kláry/foto Bontonfilm

I když ani na CSFD české vieweghovské filmy nijak zvlášť nebodují, tu nejhorší adaptaci (zatím) natočil Ital v roce 2009. Tehdy pětašedesátiletý Roberto Faenza jen čtyři roky předtím s úspěchem soutěžil na karlovarském festivalu s mafiánským dramatem Za bílého dne. Z příběhu o žárlivém italském hudebníkovi, který nechá svou českou přítelkyni sledovat sukničkářským detektivem, ale udělal soft porno zkřížené se špatně nadabovanou  telenovelou. Detektiva hrál mimochodem Iain Glen ze Hry o trůny.

Recenze: Vieweghova Vybíjená semlela životní moudra i pokusy o humor

4. Andělé všedního dne (2014)

Andělé všedního dne/foto CinemArt

Jméno Michal Viewegh je pro filmy podle jeho knih vždycky víc určující než jméno režiséra. O tom nás přesvědčila loni Alice Nellis, která v tomto ambiciózním, ale nakonec plytkém převodu novely o andělech, již se snaží zpříjemnit poslední den postaršího učitele v autoškole, nebyla příliš poznat. I přes téma smrti a pár osudových záběrů ale ani tohle není existenciální drama, spíš hřejivý a divácky vstřícný film na jedno použití. Scénář napsal autor knihy s režisérkou.

3. Účastníci zájezdu (2006)

Účastníci zájezdu/foto Česká televize

Divácky nejúspěšnější adaptace (v kinech ji v roce 2006 vidělo 834 708 lidí) sleduje autobusový zájezd několika postaviček k Jadranu, v čele se zakomplexovanou mladou ženou v podání Anny Polívkové. Typickou ukázku nenáročného vieweghovského filmu o skupině průměrných a nepřesvědčivě vykreslených lidí s běžnými a nepřesvědčivě vykreslenými problémy zvládl začínající Jiří Vejdělek podat jako obstojně zábavnou a ještě vkusnou komedii. Scénář napsal autor knihy s režisérem.

2. Výchova dívek v Čechách (1997)

Výchova dívek Čechách/foto Česká televize

Druhou vieweghovskou adaptaci z roku 1997 režíroval Petr Koliha (Něžný barbar) podle scénáře zkušeného Václava Šaška (Helimadoe). Trpký příběh erotické obsese učitele, který propadne kouzlu své nevyzpytatelné a nevyrovnané dvacetileté žačky (Anna Geislerová ve své typické roli 90. let), mezi filmy podle Viewegha vyniká snahou o psychologické drama.

1. Báječná léta pod psa (1997)

 Báječná léta pod psa/Česká televize

Obecně nejoblíbenější adaptace Vieweghovy knihy a taky jediná kdy nominovaná na Českého lva v kategorii nejlepší film. Do historek z dětství a dospívání citlivého chlapce Kvida s citlivým a poněkud svérázným tatínkem se promítá i politika, snímek v roce 1997 ale hezky zapadl do trendu nostalgického ohlížení za totalitní minulostí. Komedii s dobrými herci (Libuše Šafránková, Ondřej Vetchý) natočil stejně jako aktuální Vybíjenou Petr Nikolaev podle scénáře Jana Nováka, jenž se rok předtím podílel na Šeptej.

Témata: