5 zajímavých faktů, které musíte vědět o Maledivách

Redakce

Určitě jste viděli už spoustu nádherných fotografií z Malediv, které jsou plné bílých písčitých pláží, průzračné modré vody a nádherných chatiček. Toto místo je rájem na zemi a nachází se uprostřed Indického oceánu. Najdete zde přes tisíc korálových ostrovů a atolů. Pojďme se ale podívat na to, co jste o Maledivách ještě možná neslyšeli.

  1. Maledivy se chlubí devadesáti osmi procentní gramotností

Maledivy se pyšní vysokou gramotností dospělých lidí. Což je velký skok oproti tomu, že v roce 1978 zde bylo pouze sedmdesát procent gramotných. Obyvatelé jsou zde rozptýleni na všech ostrovech a vzdělání je pro ně velmi důležité. S pomocí nadace UNICEF se v roce 1978 podařilo vytvořit jednotný vzdělávací program, který jim otevřel dveře a také možnosti. Využívají zde internetovou výuku napříč všemi ostrovy, která vzdělává nejen děti, ale i rodiče.

  1. Podvodní schůze

Vzhledem k tomu, že se na Maledivách velmi mění klima a stoupá hladina oceánu, tak je zde velká hrozba, že se několik ostrovů potopí. S cílem upozornit na tyto nepříjemnosti svolal prezident Mohamed Nasheed zasedání na dně oceánu roku 2009. Sám prezident a dalších třináct vládních úředníků bylo připoutáno ke stolu spolu s výbavou na potápění. Chtěl takto upozornit na možné problémy a vést lidi ke snížení uhlíkové stopy.

  1. Neuvěřitelný podmořský život

Podmořský život na Maledivách je doslova dechberoucí, protože zde máte možnost vidět až dva a půl tisíce druhů delfínů nebo velryb a dalších živočichů, kterými se tu jen hemží. Každé roční období přivábí jiné druhy. To však není vše, protože tu uvidíte i nádherné korály a jeskyně, na které jen tak nezapomenete.

  1. Alkohol je mimo rezorty zakázán

Z důvodu velmi přísné islámské víry se zde musí respektovat muslimské tradice. Alkohol je zakázán všude, kromě resortů a hotelů. Ilegální dovoz jde zde trestán jako porušení víry. Během měsíce ramadánu zde musí i turisté respektovat muslimské tradice a tudíž nesmí jíst, pít a kouřit za denního světla.

  1. Nejplošší země na světě

Pokud se vám nelíbí hory nebo kopce, tak byste sem měli rozhodně vyrazit. Maledivy jsou totiž úplně rovné a maximální zvýšení je pouhých dva a půl metru. Což je nejméně z celého světa.

Poznejte lehkost bytí kouzelných domů na stromech

10 nejoblíbenějších destinací světa: Je tam i Praha!