56. ročník Zlínského filmového festivalu je v plném proudu

Redakce

Od pátku 27. května můžete navštívit již 56. ročník Zlínského filmového festivalu pro děti a mládež. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších festivalů svého druhu, který je zároveň aktivním členem European Children's Film Association a International Centre of Films for Children and Young People – CIFEJ.

A proč zrovna Zlín? Zdejší filmaři se snažili o prezentaci svých děl na domácí půdě. Vyústěním a výsledkem této jejich snahy bylo tedy založení této již filmové tradice. První ročník se zde konal v roce 1961.  

Zlín je navíc s filmem propojen již od roku 1936, kdy zde byly, na popud Jana Antonín Bati, založeny filmové ateliéry, které sloužily jako studio pro tvorbu reklamních snímků slavného obuvnického impéria. Významným jménem spjatým s rozvojem filmové tvorby je Elmar Klos (oscarový film Obchod na korze). Od začátku čtyřicátých let se začalo filmové studio ve Zlíně věnovat dětské tvorbě, která se zde postupem času rozvinula. Natočeno zde bylo nespočet filmů pro děti a mládež, které jsou spojeny s takovými osobnostmi, jako je Karel Zeman či Hermína Týrlová.

V současnosti je Zlínský filmový festival jedním z nejlepších festivalů, které můžete navštívit. Denně se zde promítají desítky filmů v sálech Golden Apple Cinema 1 – 6 a Malé scéně. Na červený koberec sem denně přijíždí známé osobnosti, jak z naší republiky, tak ze zahraničí.

Pro festival je důležité nejen diváky pobavit, ale zakládá si i na tom, jak je díky filmu vzdělávat, rozvíjet jejich socializaci, cit pro morálku a estetické vnímání. Filmy soutěží hned v několika sekcích a hlavními cenami jsou:

  • Zlatý střevíček: Hlavní cena hranému filmu pro děti, Hlavní cena hranému filmu pro mládež, Hlavní cena animovanému filmu
  • Cena Evropa: Nejlepší evropský debut
  • Zlaté jablko – divácká cena: Nejúspěšnější hraný film
  • Cena města Zlína: Zvláštní uznání hranému filmu pro děti
  • Zlínský pes: Nejlepší studentský film

Velmi zajímavou je sekce Young Stars, kdy jsou na festivalu představeny mladé herecké naděje. Jako v předešlých letech i letos přibyly na chodník slávy dvě nové hvězdy, a to pro herečku Kláru Pollertovou Trojanovou a herce a režiséra Jiřího Stracha.

Mimo filmového programu je zde i bohatý doprovodný program, který mimo jiné zahrnuje i Film Industry (volně přístupný program, který se koná v Malém sále Kongresového centra a zahrnuje prezentace, semináře, diskuze), dále dražbu filmových klapek (výtěžek je věnován studentům na základě výběrového řízení), expozici digitálních technologií, výstavy, pečení pro UNICEF a mnoho dalšího. Pokud máte rádi festivalová prostředí, pak si určitě to zlínské nenechte ujít.

Příjemná a přátelská atmosféra, bohatý program a nejen to je tím pravým pro vás – mluvíme z vlastní zkušenosti. Pospěšte si, protože festival končí již tento pátek, 3. června, ale i jeden den tady stojí za to.

Kdo bude soutěžit na MFF KV

Video: Protagonisté show Na stojáka baví v nové české komedii Musíme se sejít

Témata:, ,