Film o 5Angels: Zrcadlo, řekni, kdo tu dělá největší Show!?

Stefan-Titka

Mohl to být jen povrchní vhled do českého šoubyznysu, ale výsledek kupodivu seká do živého. Řeč je o dokumentu Bohdana Bláhovce, který vznikl jako závěrečný film jeho studia na FAMU. Věnuje se fenoménu holčičí skupiny 5Angels a světu, který kolem něj vystavil její "autor" a otec jedné z dívek Michal Mertl.

Dívčí kapela 5Angels je doslova živý organismus. Jedinou stálou členkou, která v ní vydržela doteď, je Niky, dcera manažera a hlavního protagonisty (antagonisty?) Michala Mertla. Všechny ostatní dívky postupem času odpadly a na jejich místo přišly náhradnice, pečlivě vybrané přes konkurzy nebo na osobní doporučení. Už jen to vysílá jasný signál, že v případě zmiňované skupiny nemáme co dělat s rozvíjením individuálních a výrazných talentů, ale o budování „brandu“: unifikované, snadno rozpoznatelné značky.

Podívejte se na trailer k filmu Show!

I přesto, že tahle šoubyznysová mašinérie nabízí jasně vyhraněný, opovržlivý přístup, režisér Bohdan Bláhovec se k ní staví neutrálně. Zejména zpětně se to jeví jako velmi zásadní a pro vyznění filmu klíčová věc, za kterou nemůže autorova neschopností postavit se k problému čelem (ve svých předchozích filmech velmi často vystupuje i před kamerou), ale snaha o maximální věrohodnost zobrazovaného.

Valná část filmu je takřka striktně čistě observační. Kamera sleduje dívky na soustředění, během tréninku („Nemůžeš bejt sádelnice“), v zákulisí před koncertem, během koncertů i po nich. Tvůrce realitu zpoza kamery zkrátka nijak nenarušuje. Popisovaný model film opouští jedině ve chvíli, kdy nabízí pohledy do zpěvaččiných rodin. Jenom tady si Bláhovec dovolí „režírované“ detaily tváří hledící do kamery.

I z tohoto důvodu se jeví snaha manažera Michala Mertla zamezit promítání filmu právní cestou jako bezzubá a naprosto nesebereflexivní reakce. Nutno dodat, že očekávaná, protože jestli je na filmu něco fascinujícího, tak to, jak dokument o dívčí kapele našel svého hlavního protagonistu právě v něm. Další zajímavý aspekt pak nabízí kombinace dětského světa s tím dospělým, ve kterém se míhají celebrity typu Karla Gotta, Moniky Absolonové, Dary Rolins nebo guru Michala Davida; průnik do „dospělého podsvětí“ tu působí daleko neškodněji než svět, kterému se film nakonec věnuje.  

Sám režisér často v souvislosti s filmem mluví o prostém principu nastavování zrcadla, které má sice v českém kontextu patinu pseudointelektuálních řečí, v tomto konkrétním případě ale velmi dobře vystihuje výsledek. Zarážející je hlavně fakt, jak odlišně výsledný obraz vnímají diváci a aktéři dokumentu.

Samozřejmě, že to největší zrcadlo ve výsledku nastavuje Bohdan Bláhovec nám, když nás nutí zamýšlet se nad vlastními postoji k dané problematice. Je v pořádku, aby se talent v dětech prohluboval pro komerční účely? Nebo aby děti ztrácely právo na dětství kvůli přehnaným ambicím rodičů, kteří touží stát se druhými Michaly Davidy? Záleží na každém, z jakého úhlu se do zrcadla podívá.  

Show!
Dokument o skupině 5Angels
Režie, scénář: Bohdan Bláhovec
Premiéra v ČR: 28. 11. 2013

Témata:,