6 běžných věcí, na kterých se opravdu můžete stát závislými

Redakce

Myslíte si, že závislí můžete být jedině drogách, nikotinu nebo alkoholu? Omyl. Podlehnout závislosti můžete na zcela běžných věcech. Jaké máme na mysli?

  1. Poslouchání muziky. Muzika je pro mnohé jedince lékem na špatné nálady a splíny. Poslouchají ji vždy, když cítí jakékoli negativní emoce. Někteří lidé poslouchají své oblíbené interprety ve chvíli, kdy se cítí šťastní. Dále, aby se na veřejnosti izolovali od ostatních lidí, př. v metru, autobusu, tramvaji nebo vlaku. Poslouchání písniček nevynechávají ani při výkonu nějakých sportů. Všechny výše zmíněné situace jsou v pořádku, dokud člověk nezačne poslouchat hudbu několikrát denně. Poté se bez ní neobejde. Někde si omylem zapomene svá sluchátku a musí bez nich strávit několik hodin… A pak? V tuto chvíli jedinec, zjistí, že je to problém. Cítí se nesvůj a je nervózní. Potřebuje zase svoji pravidelnou dávku decibelů.
  2. Lhaní. Studie dokázaly, že člověk zalže až několikrát za den. Někdy se to stává nevědomky, což lze považovat za normální věc. Horší je, když se člověk ve lhaní zhlédne a bude mu to připadat cool. Začne ho to bavit a do svých lžích se totálně zacyklí. Poté mnohdy už nedokáže najít cestu ven a dál automaticky lže. Možná byste se divili, ale chronických lhářů je mezi námi spousta. Nelézt zalíbení ve lžích se může stát téměř každému z nás.
  3. Práce. Věřte, nebo ne, lidé, kteří jsou závislí na práci, ji mohou i nenávidět. Dnešní doba je plná stresů. Každý touží být úspěšnějším, než právě nyní je, nebo si alespoň udržet svoji dobrou pracovní pozici. Z tohoto důvodu na sobě a své práci začne opravdu tvrdě makat. Chtíč po penězích v tomto případě nehraje moc velkou roli. Jde o lidské cíle a ideály. Někteří jsou schopní pro své zaměstnání udělat vše. Jak do toho koloběhu jednou člověk vstoupí, nedokáže z něj vystoupit. Práci potřebuje ke svému životu. Kdyby o ni přišel, pravděpodobně se zhroutí.
  4. Uklízení domácnosti. Uklízení většinu lidí nebaví. Někteří ale mohou být posedlí čistotou v domě. Tato závislost se rozvíjí u každého postupně. Nejprve má jedinec pocit, že by se měl pustit do velkého úklidu, aniž by pro to měl pádný důvod, jako jsou např. Vánoce. Prostředí, ve kterém žije, mu začne připadat špinavé. Tato závislost se většinou vystupňuje do fáze, kdy jedinec nemůže na zemi vidět ani chloupek. Hned musí vzít koště a uklidit ho.
  5. Nakupování. Závislé na nakupování se stávají převážně ženy. Některé slečny chtějí být velice módní, nevezmou si na sebe ani domácí tepláky bez úspěšné značky na nich. Všechny peníze většinou utratí za nakupování obrovského množství oblečení a doplňků. Vášeň pro módu může snadno přerůst v závislost. Takový jedinec se nejlépe pozná tak, že své ušetřené finance raději investuje do nových outfitů než do potřebných věcí. Tito lidé si často na své manýry půjčují. Nemohou se za nic na světě vzdát své lásky k nejnovějším módním trendům.
  6. Mobil. Elektronika dnes vládne světem. Na mobilu je závislých patnáct procent populace a deset z nich si to nemyslí nebo to tak vůbec nevnímá. Různé mobilní aplikace většinu lidí vtahují do virtuálního světa. Úzce spojený s telefonem je internet, který závislosti na malé krabičce velmi pomáhá. Ale pozor! V tomto případě musíme oddělovat potřebu od závislosti. Někteří lidé mají mobilní telefon hlavně kvůli svým potřebám, jako je např. domluva s někým. Pak jsou tu ale další jedinci, kteří už mobil nemohou pustit z ruky. Cítí se s ním dobře a nehodlají se od svého miláška vzdálit ani na minutu.  

TOP 22 věcí, které příčetná žena nikdy nevyřkne

10 důvodů, proč je podzim ta pravá sezóna na pořádné sexuální radovánky (Bonus: 5 pozic, které jste ještě nezkoušeli)