6 strašlivých způsobů smrti ve středověku

Redakce

Středověk byla tvrdá doba. Pokud jste spáchali zločin, neminul vás krutý trest. Některé z nich byly opravdu neskutečné. Podívejte se na šest způsobů smrti, při kterých lidé museli vytrpět muka.

  • Stojan

Stojan nebyl použit přímo jako nástroj smrti, ale byl určen k mučení. Oblíben byl mezi sadistickými mučiteli. Oběť byla na stojanu natahována, což nezní třeba tak strašně, ale při natahování docházelo k četným zlomeninám po celém těle. Došlo k roztrhání vazů, chrupavek a mnoho lidí tak následkem mučení nakonec zemřelo.

  • Lámací kolo

Toto kolo bylo jedním z brutálních popravčích nástrojů. Oběť byla položena na kolo, které se roztočilo, a člověk byl mlácen tupým předmětem. Rány byly bolestivé a celkově tato věc způsobovala strašnou, bolestivou smrt. Docházelo při ní k lámání nohou, rukou. Navíc se vše dělo na veřejnosti a bylo to jakýmsi divadlem pro davy lidí. Někdy byli kati milosrdní a dávali „ránu z milosti” do hrudníku, čímž vlastně oběti ulevili.

  • Čtvrcení

Tento způsob smrti byl určen hlavně pro lidi obviněné z velezrady. Byl dlouhý a opravdu krutý. Oběť byla nejprve poháněna na místo popravy, přivázána na kus dřeva a tažena koněm. Poté byla zavěšena za krk, dokud se téměř neudusila, na poslední chvíli byla od udušení zachráněna. V mnoha případech došlo i ke kastraci. Rozřízl se jí žaludek. Pokud byl král milosrdný, nechal jim setnout hlavu. Pokud nebyl, byla oběť rozčtvrcena a jednotlivé části byly poslány do několika koutů v království pro výstrahu.

  • Stažení zaživa

Tak tady k tomu způsobu smrti asi není co dodat. Nikdo si nechce ani představit, co to muselo být za bolest. Tuto práci dělal vyškolený odborník, který nařízl kůži oběti a snažil se ji stáhnout celou. Pokud bylo stáhnutí provedeno „dobře“, mohlo trvat i dny, než člověk zemřel.

  • Napíchnutí na kůl

Tento trest byl v různých zemích používán za různé činy (v Německu u žen, které zavraždily děti, v Maďarsku u vojenských dezertérů). Jak název napovídá, šlo o to, že oběť byla nabodnuta na dřevěný kůl, který projížděl skrz celé jeho tělo. Smrt na sebe nenechala dlouho čekat.

  • Upálení

Upálení zaživa bylo nejtypičtějším trestem pro obviněné a odsouzené lidi za kacířství. Oběť byla přivázána na dřevěnou hranici, která se podpálila. V mnoha případech člověk zemřel na udušení z kouře dříve, než byl sežehnut plameny.

10 fotek, z jejichž příběhů vás zamrazí

Video: Strašidelný hrad, kde si cvrnknete do kalhot