Bruce Springsteen: 7 nezapomenutelných písniček

martin-wipplinger

Pokud se slovem legenda v hudbě docela plýtvá, pak Bruce Springsteen je jedním z mála, kterému tohle označení náleží právem. Jeden z nejvlivnějších hudebníků a textařů dvacátého století, jemuž od konce šedesátých let nikdo neřekne jinak než The Boss, vydává osmnácté album High Hopes. Ještě než se na tuhle desku podíváme, nabízíme výlet po Bossových nejvýraznějších skladbách. Ty si samozřejmě můžete připomenout i v Youradiu.

Born In The U.S.A.

"Napsal jsem chytlavý song," řekl Bruce Springsteen na adresu Born In The U.S.A. "Pravděpodobně jeden z mých nejlepších od Born To Run." A dokonce jeden z nejlepších v celé kariéře, chtělo by se dodat. Z Born In The U.S.A. se stal evergreen, který, ač vznikl před třiceti lety, pořád rotuje světovými rádii. Spousta Američanů dodnes skladbu díky refrénu mylně považuje za příkladně vlasteneckou, ona ale hořce popisuje negativa válečného konfliktu ve Vietnamu. A má tak úplně opačnou náladu.   

 

Born To Run

Springsteenovo celoživotní dílo má pro svět populární hudby nevyčíslitelnou hodnotu. Jen ručně psaný text k Born To Run, první celosvětově přijatý singlu Bosse z roku 1975, se v prosinci vydražil na newyorské aukci za 197 tisíc dolarů, tedy v přepočtu za něco ke čtyřem milionům korun. Kdo by doma nechtěl mít rukopis muže, jenž je vedle písničkáře Boba Dylana považován za nejlepšího textaře?

 

Dancing In The Dark

Bruce Springsteen a jeho producent Jon Landau měli tenkrát šťastnou ruku, když za pilotní singl právě dotočené desky Born In The U.S.A. vybrali Dancing In The Dark. Potřebovali jsme singl, který bude fungovat na první dobrou a který bude vyjadřovat rozpoložení Springsteenovy mysli, řekli si. Minimálně první podmínka vyšla a album, které je na rozdíl od předchozí autorovy tvorby více popové, vyšvihla mezi nejprodávanější nahrávky hudební historie.  

 

Hungry Heart

Nechybělo mnoho a jednu z nejkrásnějších Springsteenových písní nazpívala místo jeho samotného punkrocková kapela Ramones. Hungry Hearts totiž vznikla na přání frontmana Joeyho Ramona, který ji chtěl do repertoáru své formace. To, že ji nakonec známe v původním Springsteenově znění, je opět práce jeho pravé ruky Landaua, který autorovi poradil, aby si song sám nazpíval. Jak vidno, velké hity se rodí i na zakázku.

http://www.youtube.com/watch?v=5lYpokhq_-w

My Hometown

Bruce Springsteen jako přední představitel heartland rockového subžánru nazpíval nespočet písní se sociálním sdělením. Syntetizérem vedená My Hometown, která zprvu vyhlíží jako jemné nostalgické vzpomínání na rodný kraj, se vyrovnává s rasovými konflikty i tématem ekonomické krize. Vzdálenost mezi americkým snem a příběhem reality obyčejného Američana  – v tom Springsteenova tvorba vyniká.

 

Streets Of Philadelphia

Streets Of Philadelphia je z hlediska ocenění Springsteenova nejúspěšnější skladba. Jako titulní píseň klasického amerického dramatu Philadelphia získala v roce 1993 Oscara, navrch má celkem čtyři ocenění Grammy. Svým způsobem uzavírá Springsteenovu zlatou éru na přelomu osmdesátých a devadesátých let, která odstartovala vydáním alba Born In The U.S.A.

 

The Rising

Řekne se, že The Rising je jedna z novějších autorových věcí a že ji všichni ještě máme v živé paměti. Ona ale už před nějakou dobou oslavila deset let. Pilotní singl stejnojmenné desky slouží jako důkaz, že Springsteen ani po padesátce neztratil nic ze své textařské i skladatelské přímočarosti. Píseň napsal v době, kdy se Amerika nejvíc potřebovala semknout – po teroristických útocích z 11. září. A oslavoval tehdejší hrdiny. Hasiče.     

http://www.youtube.com/watch?v=eNnB4dkVRJI

 

Témata: