7 tipů na květnové filmové premiéry

ivaprivrelova

Začal květen, lásky čas, který česká kina oslaví návratem Klubu rváčů, návratem Šíleného Maxe, dvěma loutkovými pohádkami nebo sci-fi s Georgem Clooneym. Ale dojde i na trochu francouzské romantiky!

Klub rváčů

Premiéra: 7. 5.
Režie: David Fincher
Co to je: Kultovní film oblíbeného amerického režiséra z roku 1999 s Bradem Pittem a Edwardem Nortonem o nevšední reakci jednoho „obyčejného“ úředníčka na nudu a stereotyp dospělého života.
Proč na to jít: Protože si všichni pamatujeme, jak dobrý to je film, ale zapomněli jsme, jak moc je chytrý. A protože teď máme po letech zase možnost vidět ho díky Projektu 100 na plátně.

Šílený Max: Zběsilá cesta

Premiéra: 14. 5.
Režie: George Miller
Co to je: Čtvrtý kousek z australské akční série o bývalém dopravákovi, z kterého se v drsném post-apokalyptickém světě stal zabiják.
Proč na to jít: Protože i tenhle díl natočil George Miller jako všechny předchozí a zaslouží si uznání za to, že ho vydržel připravovat celé čtvrtstoletí a nevzdal to. Kladem je i fakt, že místo Mela Gibsona tu hraje Tom Hardy.

Malý pán

Premiéra: 14. 5.
Režie: Radek Beran
Co to je: Česká loutková pohádka podle dětské knížky Velká cesta Malého pána.
Proč na to jít: Abyste posoudili stav českého loutkového filmu, který v květnu v kinech zastupuje i Andersenovská pohádka Malá z rybárny od Jana Baleje, jednoho z tvůrců Fimfára 2. Loutky Malého pána vyrobil František A. Skála a rozhýbal soubor Buchty a loutky.

Země zítřka

Premiéra: 21. 5.
Režie: Brad Bird
Co to je: Mysteriózní sci-fi o bývalém dětském géniovi a chytré puberťačce, kteří odhalují tajemství záhadného místa, ztraceného kdesi v čase a prostoru.
Proč na to jít: Pro lákavou zápletku a George Clooneyho. K tomu doufáme, že Bradu Birdovi se jeho druhý neanimovaný film povede stejně dobře jako čtyřka Mission: Impossible.

Stále spolu

Premiéra: 21. 5.
Režie: Eva Tomanová
Co to je: Český dokument o rodině s devíti dětmi, která žije na Šumavě bez televize, počítače a tekoucí vody.
Proč na to jít: Kvůli zajímavému tématu zkoumajícímu, jaká je cena za svobodný život stranou společnosti.

Láska na první boj

Premiéra: 28. 5.
Režie: Thomas Cailley
Co to je: Francouzská romantická tragikomedie o vztahu klidného kluka a bojovné dívky, která je příběhem o lásce i o přežití.
Proč na to jít: Protože celovečerní autorský debut Thomase Cailleya vyhrál čtyři ceny na loňském festivalu v Cannes a tři Césary.

Dítě číslo 44

Premiéra: 28. 5.
Režie: Daniel Espinoza
Co to je: Thriller ze stalinistického SSSR, kde degradovaný tajný policista vyšetřuje na vlastní pěst vraždy dětí.
Proč na to jít: Kvůli hvězdnému obsazení v čele s Tomem Hardym a Gary Oldmanem a protože se film natáčel u nás. A pokud je to opravdu tak nechtěně směšné, jak tvrdí některé zahraniční recenze, mohlo by Dítě místo napínání aspoň bavit.

Témata:,