8 důvodů, proč máte kocovinu

Redakce

Jasně, ten hlavní důvod je vždycky stejný. Prostě jste pili alkohol ve větším či menším množství. Ale jaké další faktory se podílejí na tom, že vám třeští hlava, plave žaludek a celkově se cítíte pod psa?

1. Máte to v genech

Někdo zdědil po rodičích dlouhé nohy, někdo síť hotelů a někdo odolnost proti kocovině. Předpoklady k odbourávání alkoholu skutečně můžou souviset s genetikou. Vědci to testovali tak, že se ptali identických dvojčat, jak se cítí druhý den po večírku. A výsledky odpovídaly tomu, že sourozenci se stejnou genetickou výbavou trpí stejně dlouho.

2. Máte alergii

Alergie na pyl je klasika, na sluníčko smůla a na alkohol? No, to je fakt pech. Není to sice obvyklé, ale skutečně existují lidi s intolerancí alkoholu. Projevuje se vyrážkou, problémy s dýcháním, křečemi v žaludku nebo dokonce kolapsem. Ale stačí k tomu jen jeden lok. O téhle alergii už byste nejspíš věděli.

3. Můžou za to Italové a Němci

Tyramin je aminokyselina, která pomáhá regulovat krevní tlak. To by vám řekli její přátelé. Nepřátelé ale neopomenou dodat, že je známý viník v případě kocovinové migrény. Přirozeně se vyskytuje v některých vínech, vysoké množství najdete třeba v italském červeném chianti. Ale podobně je na tom i ryzling, který pochází z Německa.

4. Podcenili jste přípravu

Jedna z životních moudrostí, kterou jste si drsně získali vlastní bolestivou zkušeností, je, že na lačný žaludek pije jen amatér. Zkušení pařmeni si před večírkem pořádně promastí žaludek. Právě tuky vážou alkohol a pokud si dáte mastnou večeři, alkohol se pak díky nim vyloučí z vašeho těla rychleji a tím se zkrátí i vaše kocovina.

5. Jste z východní Asie

V lidském těle se alkohol rozkládá na acetaldehyd, který má na svědomí kocovinové symptomy. Někteří lidé, nejčastěji východoasijského původu, mají genetickou mutaci, která způsobuje násobně rychlejší vznik acetaldehydu, a v důsledku toho výrazně horší kocovinu.

6. Stárnou vám játra

Věk se pozná nejen na kůži obličeje a bolavých kloubech, ale taky na vnitřních orgánech. A stárnoucí játra se s alkoholem dokážou vypořádat o dost hůř než ta studentská. Proto už se vám dnes nepodaří pít do čtyř všechno, co teče, a ráno v klidu a svěže vstát na přednášku a předstírat, že se nic nestalo.

7. Kouříte

Studie provedená v roce 2012 mezi studenty prokázala, že ti, kdo během popíjení alkoholu kouří, mají ráno mnohem horší kocovinu než nekuřáci. Tabákový kouř totiž obsahuje acetaldehyd, a ten už známe.

8. Voda, čo ťa drží nad vodou

Alkohol má na svědomí to, že častěji potřebujete na záchod. Tím se dehydruje vaše tělo, což v důsledku vede k horší kocovině. Proto prokládejte každý alkodrink sklenicí vody. Ráno si poděkujete.

TOP 20 důvodů, proč chodit do práce nahý

26 nejhorších druhů smrti

Témata: