8 zajímavostí, které jste nevěděli o líbání

Redakce

Pusinkování, muckání, francouzák, olizování, líbačka, přetlačovaná jazyků, první meta. Říkejte tomu jak chcete, líbání zkrátka nikdy nevyjde z módy. Přinášíme vám pár faktů, které jste o své oblíbené zábavě doteď nevěděli.

  1. Líbáním posilujete svaly

Jediný polibek zapojuje 146 svalů, z toho 34 obličejových a 112 posturálních. Celkem slušná posilovna.

  1. Líbání nás baví díky… krysám?

Vědci z tokijské univerzity věří, že naše obliba líbání pramení už u starověkých krys. Myši a lidé mají překvapivě podobný genetický základ, protože před asi 100 miliony let sdílely společného předka. Krysy si třely čumáky, aby rozšířily feromony a daly najevo vzrušení. A nám to zůstalo dodnes!

  1. X jako pusa na rozloučenou už od středověku

Tři X v dopise nebo mailu znamenají tři polibky. Kde se toto gesto vzalo? Podle historiků vzniklo ve středověku, kdy většina lidí neuměla číst a psát. Proto lidé místo podpisu kreslili křížek -X a políbili dokument na znamení upřímnosti.

  1. Líbání zakázáno pod hrozbou smrti

V roce 1429 král Jindřich VI. zakázal v Anglii líbání. Cílem bylo zabránit šíření nemocí. Tento král byl o pár let později zbaven vlády svou ženou z důvodu šílenství. Dává to smysl, co říkáte? Později v 16. století bylo v Neapoli líbání na veřejnosti zakázáno dokonce pod pohrůžkou trestu smrti!

  1. Nejlepší filmové polibky málem zničila cenzura

Titanic. Casablanca. Spiderman. Některé z nejlepších hollywoodských polibků nemusely vůbec vzniknout. V roce 1930 totiž cenzura zakázala filmové polibky v horizontální pozici – tedy v leže. Ve filmu manželské páry musely mít oddělené postele a když se líbaly v posteli, jeden z herců musel mít nohy na zemi. A polibky na plátně nesměly trvat déle než 3 vteřiny! V šedesátých letech naštěstí toto nařízení bylo zrušeno.

  1. Rekordní polibek trval skoro tři dny

Podle Guinessovy knihy rekordů trval nejdelší polibek 58 hodin, 35 minut a 58 vteřin a držitelé rekordu jsou thajští manželé.

  1. Kolik žab je třeba políbit k nalezení prince?

Podle britské studie seznamovací agentury eHarmony je v průměru třeba políbit 15 nebo 16 různých partnerů, než najdete toho pravého. Nižší číslo platí pro ženy a vyšší pro muže.

  1. Líbání prospívá zdraví

Bolí vás zuby, máte podzimní blues nebo nadváhu? Doktor by vám měl předepsat pravidelné líbání. To totiž spaluje kalorie, posiluje imunitní systém, ulevuje od bolestí a dokonce pomáhá předcházet zubnímu kazu. Navíc vyplavuje hormony zodpovědné za štěstí, takže vám zvedne náladu.

Pokud váš kluk odmítá dělat v sexu těchto sedm věcí, pošlete ho někam

Sexuální typologie lidí podle zvířat: Jste delfín, lev, medvěd nebo vlk? Otestujte se!