Chcete české The Beatles nového tisíciletí? Poslouchejte The Roads

Jiri-Vanek

Kdo se jen trochu zajímá o hudbu, nemohl neslyšet donekonečna omílaný příběh skupiny The Roads. Čtveřice Čechů a jeden Angličan se odstěhovali do Berlína a tam si splnili sen většiny muzikantů - živit se hraním. Do toho stihli v Česku vyhrát první ročník soutěže RGM Live Space a díky tomu teď přicházejí s druhou deskou. Ta začíná přibližně tam, kde skončil debut; přináší spoustu jarem načichlých písniček, hodně inspirovaných nejslavnější kapelou všech dob - The Beatles. 

The Roads jsou pověstní energetickými koncerty a otvírák The Witness naznačí, o čem by mohla být řeč. Jenže pozor: takhle odpíchnutých kousků už je pak na desce pomálu (Halfway House, Electrica) a většina alba se nese v pomalejším a klidnějším duchu. Slyšíme na něm písničky s výrazným klavírem, povedenými vícehlasy a spoustou aranžérských vychytávek.

Inspirace? The Beatles
U The Roads není možné mluvit o nějaké zásadní originalitě. Při poslechu většiny skladeb se vám chtě nechtě vybaví, že takhle nějak by v roce 2010 mohli znít

) víc, než by bylo zdrávo.

Poslechněte si ukázku z Neighbours
Poslechněte si ukázku z Why Do Birds Sing

Zůstává ale řada dobrých skladeb. Například úvodní singl Bells s výraznou mandolínou, The Lighthouse Keeper postavená na akustické kytaře, harmoniu a jednoduchých bicích, Dragonfly s japonským motivem v pětiosminovém rytmu nebo podivné indie country Why Do Birds Sing, které trochu připomene skotské freaky Frightened Rabbit. Pokud jste cynik, budete z toho všeho možná cítit trochu moc sluníčka, kytiček, lidiček, korálků a podobných hipíckých nesmyslů, ale sladkobolnost v podání The Roads není nikdy zbytečná. 

Koukněte na klip k Bells

The Roads se oproti své první desce nijak výrazně neposunuli. Ani to ale nebyla potřeba. Natočili zase desku plnou výborných písniček na jaro.

The Roads – The Witness
Vydal:
RGM Entertainment 
Celkový čas: 40:57
Skladby: The Witness, Bells, Neighbours, The Lighthouse Keeper, Uncle Jack, Dragonfly, Why Do Birds Sing, Halfway House, To Leave Her, Electrica, Wakeful Times, Another Rain

Témata:,