Mandrage: Kdo je ona „vadná žena“? Jak bychom to řekli…


Mandrage. Čti man-dra-žé. Tohle cizí slovo je staré židovské křestní jméno, ale také jméno mladé plzeňské kapely, které zní z rádií i několikrát denně. Jak si skupina žije a jak podle ní vypadá „vadná žena“, o které zpívá v hitovce Hledá se žena?

Asi nebudu jediná, kdo vám kdy zkomolil název kapely. Co název Mandrage znamená, kde se vzal?
Pepa Bolan (29)
: Náš název čtěte francouzsky man-dra-žé. Interesantní lidé mohou použít i krásné francouzské nakřáplé „r“.
Mates Vorda (18): Mandrage však není pouze slovo, je to staré židovské jméno a je po mé babičce, která se jmenovala Szatmar Mandrage Effenbergová. Babička za války prošla několika koncentračními tábory. Dnes je jí 96 let a trpí těžkou nedoslýchavostí, takže jí musíte řvát přímo do ucha a stejně vám stěží rozumí. Tímto jsem jí chtěl vzdát hold a pojmenoval jsem po ní kapelu. Princip našeho jména je podobný principu jmen kapek jako Lucie nebo Alice.

najde sekci kapela – oblíbená muzika.

Podívejte se na klip k novému singlu Už mě víckrát neuvidíš

http://www.youtube.com/watch?v=udrSI1dig24

 

Kdo u vás píše texty a muziku?
Mates
: Pepa a Víťa
Pepa: Občas se mi texty zdají, ale pokud si je nezapíšu hned po probuzení, tak je zase okamžitě zapomenu.

Jaký je váš vztah k autoritám? Koho si na české scéně vážíte?
Mates
: Já si třeba myslím, že Michal David je jedna z nejbizardnějších postav v dějinách českého šoubyznisu, ale když já sám uznám autoritu autoritou, jako třeba producenta desky Pavla Karlíka, tak jsem schopný mu uvěřit, že Michal David je výborný klávesák. Z tuzemské scény mám moc rád třeba Bow Wave, Buty nebo třeba WWW.
Pepa: Nemám rád slovo autorita, je mi strašně nepříjemný. Vždycky, když se ke mně někdo chová příliš autoritativně, nedopadá to dobře. Slovo autorita bych si tedy dovolil nahradit slovem respekt. Respekt je třeba mít ke každému, kdo něco dokázal a někam to dotáhl. Žádný úspěch není zadarmo a každá z kapel, která se drží na špičce české scény, tam není jen proto, že by se líbila nějakému hodnému dědečkovi s kouzelnou hůlkou.

Mandrage (čti mandražé)
Plzeňská kapela, která vznikla v roce 2001. V současné době v ní hrají Víťa Starý (19), Pepa Bolan (29), Coopi (20) a Mates Vorda (18). Mainstreamová rádia dobyla hitem Hledá se žena ze druhé, stejnojmenné desky, jež vyšla v roce 2009. Kapela má za sebou například hostování na posledním turné Pehy a Wanastovích Vjecý.