Na jevišti se svítí, Kryštofovi se novinka povedla

Hana-Slivova

Kapela Kryštof vydává pátou řadovou desku Jeviště. Album má skvělý zvuk a jako obvykle dost hitů, na druhou stranu ale také několikrát přešláplo a táhne za sebou pár zbytečných řádků textu. I přesto si zaslouží stupně vítězů - minimálně ve "vnitrostranické" soutěži o nejlepší kryštofí nahrávky.

Možná, že Richard Krajčo je pro vás pořád jenom kluk z rádia a rebel bez příčiny.
Možná, že jeho neskrývaný obdiv kapel, které jste poslouchali před pěti lety, je dneska už trošku legrační. Možná, že slovním spojením a jinotajům, kterými se to v jeho textech jenom hemží, chvílemi ani trochu nerozumíte.
A možná, že byste mu to prázdné jeviště, o kterém zpívá na nové desce, jednou doporavdy přáli.
Na to si ale zřejmě budete muset ještě chvilku počkat. Kryštof totiž s pátou řadovou deskou předložil fandům tuzemského chytrého popu (a koneckonců i jeho kritikům) další nadprůměrnou sadu písniček. Desku s jasným kytarovým zvukem a kryštofovskou poetikou v tom nejlepším i ironickém slova smyslu. Jeviště, jak se novinka jmenuje, obsahuje jedenáct písniček, do kterých Kryštof poskládal pláč i smích pod vousy, Radiohead, Mando Diao i Anetu Langerovou, pohádky, tanec i kytary, elektroniku i atmosféru půlnočního baru. A hlavně – spoustu typické slovní ekvilibristiky. Právě Krajčův typický rys ale tentokrát desku zbytečně zatěžuje.

Kryštof - JevištěPořád máme rádi Radiohead
Esencí Kryštofa je hned úvodní Jeviště (

). "Tahle písnička vznikla už loni v květnu, na počátku natáčení. V tu chvíli jsme věděli, že touto skladbou musí album začínat nebo končit. Nakonec jsme ji dali jako první, protože její zvuk zásadně ovlivnil další práci," vzpomíná Richard Krajčo.
Jeviště se opravdu liší – hlavně Krajčovým šeptavým zpěvěm a pak také náladou připomínající právě Richardovy oblíbené Radiohead (a Jízdu v protisměru z desky Rubikon). Skladba Jeviště se povedla i po textové stránce, pevný refrén a mé prázdné jeviště/ti nechám na příště hezky souzní s laitmotivem obalu desky, jemuž vévodí smutný klaun pierot. Jeviště přitom není deskou pro zachmuřené zimní večery, cyRáno, známé z filmu 2Bobule, i Du du duu, jedna z nejenergičtějších a nejnadupanějších skladeb, do které Krajčo a spol. nacpali všechny hudební odkazy minulých let, fungují jako životabudič.

Podívejte si klip ke 2Bobulím se skladnou cyRáno

Molotov na jevišti
Problém Jeviště je jinde. Po třech písničkách plných obrazů schovaných ve spršce slov už prostě nemáte sílu dešifrovat veškeré slovní rébusy a zároveň vnímat hudbu. Trošku to tak odnáší čtvrtá skladba, křehká Bůhvíkam, i pětka Sedmilhář, spolu se skladbou DigiHrách asi nejslabší z celé desky. Jestliže lehce elektronický Sedmilhář pollnezaujme obyčejnou melodií ani textem složeným z hezky znějících banalit, pak DigiHrách je se svými odkazy na icq a facebook říkanka, které byste se zasmáli tak před dvěma lety.

Naopak skvěle zní Stísněná. Kdyby se k in-line bruslím a botám na běhání dával na jaře ipod, neměla by v něm tahle písnička s U2ovsky znějící kytarou a výbornou dechovou sekcí chybět.
V klidné, ale stejně hezké poloze Kryštofa ukazuje Ukolébavka s flétnami ála přažská legenda Vltava, a do jisté míry i skladba Molotov. Na desce je až desátá, rozhodně se však vyplatí počkat si na ni. Tahle písnička sice atmosférou, zvukem i fragmenty melodie připomíná Delfína Anety Langerové, na cédéčko ale kromě toho přináší  jinou, tak trošku nervózní atmosféru.

Obrovskou výhodou celého Jeviště je, že většina písniček obstojí melodicky; i kdyby v nich Krajčo zpíval dvě a půl minuty jenom lalala, nemají – i díky skvělé práci producenta Borise Carloffa – náběh na nudu. V situaci, kdy pod lavinou textů vypnete na autopilota, vám prostě v přehrávači zůstane barevná, zábavná deska. Podobně barevná jako Rubikon nebo Mikrokosmos, prostě povedený, upovídaný Kryštof.
Palec nahoru dáváme minimálně sedmi z jedenácti písniček. Kolik podobně kompaktních alb se v české pop music v době empétrojek a singlů na image ročně urodí?  

 

Kryštof – Jeviště
Skladby: Jeviště, cyRáno, Du du duu, Bůhvíkam, Sedmilhář, Stísněná, Ukolébavka, DigiHrách, Malý Princ, Molotov, OstravSKA balada
Vydavatel: EMI

Koncerty k desce: 19. února – Praha/Lucerna, 23. února – Brno/Výstaviště, 26. února – Ostrava/ČEZ arena

 

Témata:,