Noví Massive Attack? Neslyšeli jsme je už někde?

Jiri-Vanek

Bristolští Massive Attack se díky svým prvím třem deskám stali jednou z nejzásadnějších elektronických skupin posledních deseti let dvacátého století. Jejich páté CD Heligoland vychází sedm let po nahrávce 100th Window a po experimentálnější poloze předchozí desky se Massive Attack částečně vracejí k úspěšnému modelu z devadesátých let. V něčem je to dobře, něčem ne. 

Pokud od Massive Attack znáte alespoň čtyři roky starou výběrovku Collected, tak vás deska Heligoland nijak zásadně nepřekvapí: je na ní všechno, co od dvojice Robert del Naja a Grant Marshall očekáváte – nervní basové linky, hypnotické rytmy i výborní vokalisté. To všechno naservírované s temnou atmosférou jak ze sci-fi filmu odehrávajícího se v budoucnosti, která se rozhodně nedá označit jako růžová, a samozřejmě zabalené do moderních ingrediencí roku 2010.

Poslechněte si Splitting the Atom z Heligolandu

Hodně zpěváků, málo výrazných skladeb
Massive Attack vždycky sahali po výrazných vokalistech, na Heligolandu hostují mimo jiné Damon Albarn z

). Často jsou to právě okamžiky, kdy Massive Attack zní nejmíň jako Massive Attack, což ale nechápejme jako výtku, vždyť žádná skupina se pochopitelně nemůže držet jediné vyšlapané cesty.
Problémem ale je, že deska až příliš často zní jako klasičtí Massive Attack (pochopitelně okořenění realitou 21. století), jen s pocitem, že skoro stejnou skladbu jste už dávno slyšeli. Nové desce navíc chybí hit. Píseň, kterou z uší nevyženete, na albu hledáte marně. Massive Attack sice nikdy nebyli singlová kapela, i jejich předchozí desky je nejlepší poslouchat v kuse, jenže na každé z nich byla nějaká pecka. Na Heligolandu není.
Jistě, od žádné skupiny nemůžeme čekat, že bude neustále točit přelomová alba. Massive Attack jsou po dvaceti desek existence v pozici klasiků žánru a svými deskami se navždy zapsali do hudební historie. Mají tedy právo natočit album, které není skvělé, úchvatné a dechberoucí, ale které je zkrátka jenom slušné.
Ale je to škoda.

Massive Attack – Heligoland
Celková délka:
52:31
Vydal: EMI
Skladby: Pray For Rain, Babel, Splitting the Atom, Girl I Love You, Psyche, Paradise Circus, Rush Minute, Flat Of The Blade, Saturday Come Slow

Témata: