Smrt čeká všude a my jí jdeme naproti


Válka. Někdo si ji představí jako boj muž proti muži, další jako zdecimovanou Evropu po roce 1945, jiný jako malé děti strádající na ulici. Co ale znamená „válka“ dnes? Kdo jsou dnešní vojáci, nasazení v konfliktech v Iráku či Afghánistánu? Jednu z možných odpovědí dává film Smrt čeká všude, letošní hlavní oscarový favorit.  

Přestože měl snímek Smrt čeká všude premiéru už v roce 2008, do českých kin se dostává až nyní, v souvislosti s řadou oscarových nominací. Rozhodně ale nečekejte typicky oscarově natočený příběh s dojemnými scénami a sladkým happy endem.

Ze snímku Smrt čeká všudeRežisérka Kathryn Bigelow, mimochodem bývalá partnerka režiséra Avataru Jamese Camerona, vede diváky mezi oddíl pyrotechniků.
Válku tu nepředstavuje krvavý boj, ale nervy drásající sled situací, protože v každé kupě odpadků se může skrývat trhavina. Takový adrenalin dokáže zvládnout málokdo. Jsou ale lidé, například velitel oddílu, kterého válka láká jako můru světlo lampy.
Seržant James v podání výborného Jeremyho Rennera na plátně předvedl výsek života člověka, pro kterého je válečné nebezpečí omamnější než jakákoliv droga. James ovšem není žádný psychopat ani agresor, jen jeho potřeba adrenalinových zážitků je mnohonásobně větší než u milovníka bungee jumpingu.
Kolegové z oddílu seržantovo nadšení samozřejmě nesdílí, chtějí se ve zdraví dožít blížícího se termínu návratu domů, James ale dokáže partu strhnout. Všechno by mohlo jít hladce, kdyby své podřízené nezatáhl nejen kvůli sebevražedné povaze, ale i překvapivému záchvěvu emocí do situace, která se jim začne vymykat z rukou…

Podívejte se na ukázky z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=xhQdJTlo5NI

Díky přesným dokumentárním prvkům zapomenete, že na plátně běží hraný film. Roztřesená kamera, práce s rychlými záběry kolem hlavních hrdinů. Rychlé a přesně zaměřené pohledy do oken domů, na tváře Iráčanů či ruch ulice, často zamířené skrz hledáček samopalu. Všechno se tu nese téměř v paranoidním duchu, Ze snímku Smrt čeká všudez každého záběru dýchá atmosféra strachu a nejistoty. Biblický verš o tom, že nevíme dne ani hodiny, tu dostává naléhavější význam, několikrát připomenutý mezititulkem, který informuje o počtu dní zbývajících do konce mise.

V hlavní roli hrůzný detail
Ve filmu Smrt čeká všude se nic nevysvětluje, obraz o jednotlivých členech elitní jednotky si divák skládá z gest, úsporných hovorů nebo obrazových detailů. Tvář vojína očišťujícího zásobník nábojů zašpiněný krví, pot pod helmou pyrotechnického obleku, ruka Jamese zanořená do útrob mrtvého chlapce, kam teroristé zašili nálož trhaviny, či odtikávající hodinky na těle muže, na nějž proti jeho vůli někdo upevnil bomby – takové záběry z paměti jen tak nevyženete.   

Dalo by se dlouho mluvit o pevné režisérské ruce Kathryn Bigelow či o úsporném herectví aktérů snímku. Ovšem jeden z nejsilnějších motivů filmu tkví v naturalistickém popisu současného stylu války, který nemoralizuje ani nedojímá.
Co vlastně žene mladé muže mezi granáty a miny?
Dokáží spolu tak odlišné světy, jako je ten euroamerický a arabský, vést vůbec dialog?
To jsou otázky, které během filmu Smrt čeká všude létají hlavou jako ve snu.

Smrt čeká všude (The Hurt Locker)
USA, 2008, 131 min
Žánr: Válečné drama 
Režie: Kathryn Bigelow
Hrají: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce, Ralph Fiennes, David Morse a další
Premiéra v ČR: 25. února 2010